Jasje Dasje II

website jasjedasje4vrijdag 03 november 2017 13:47

Op vrijdag 27 oktober vond de tweede editie plaats van het succesvolle evenement Jasje Dasje. Op uitnodiging van Eppo Bruins kwamen zo’n honderd bestuursleden van veertig studentenverenigingen naar de Tweede Kamer om te praten over onderwijs in Nederland. Na een korte collegetour met Gert-Jan Segers was het tijd voor deelsessies geleid door het bestuur van PerspectieF, waarna de ideeën gepitcht werden in de plenaire zaal. Het doel is een wisselwerking tussen student en politiek, waarbij de bestuursleden input konden leveren waar de politiek mee aan de slag kan gaan.

Internationalisering

In de deelsessie over de internationalisering van het onderwijs werd een interessante discussie gevoerd over de waarde van de Nederlandse taal in het onderwijs. De deelnemers zagen in dat de Nederlandse taal belangrijk is voor de samenleving, omdat het onder meer leidt tot verbinding. Over het toenemende gebruik van het Engels werd verschillend gedacht. Sommige deelnemers benadrukten de toenemende kansen die studenten hebben wanneer ze de Engelse taal goed bemachtigen en in contact komen met internationale studenten, terwijl anderen vooral negatieve effecten benoemden. Niet iedereen ambieert een internationale carrière en sommige studenten ervaren de Engelse taal als een barrière om goed te participeren in hun studie.

Prestatiedruk

Al tijdens de collegetour kwam de vraag naar boven: Wat doet het huidige kabinet voor studenten, die in toenemende mate prestatiedruk ervaren? In een van de deelsessies werd doorgesproken over dit onderwerp, dat een van de speerpunten van PerspectieF is dit jaar. Duidelijk werd dat ongeveer tweederde van de aanwezigen zelf te maken heeft met prestatiedruk, wat bij enkele bestuursleden heeft geleid tot lichamelijke klachten of zelfs een burn-out. Waar sommigen zeiden dat sociale druk in je studententijd iets is waar je zelf bij bent, wezen anderen op de toenemende druk afkomstig van verschillende factoren. Door de komst van het leenstelsel is het belangrijk om je studie snel af te ronden en is het hebben van een bijbaan noodzakelijk. Daarnaast focussen hogescholen en universiteiten zich steeds meer op excellentie, is het belangrijk om veel ervaring op te doen naast je studie en neemt de angst om te falen toe. Uit de sessie kwam naar voren dat het geld dat vrijgekomen is door de afschaffing van de basisbeurs ook gestoken moet worden in betere studiebegeleiding van studenten, om hen te helpen bij de problemen waar ze tegenaan lopen. Als PerspectieF zullen we ons dit jaar actief inzetten om prestatiedruk bespreekbaar te maken en op de politieke agenda te zetten.

« Terug

Reacties op 'Jasje Dasje II'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari