Campagne Rights for People Rules for Business

euvrijdag 29 oktober 2010 16:30

De campagne Rights for People Rules for Business zet zich in om schendingen van Europese bedrijven in hun productie- en toeleveringsketens tegen te gaan door een betere Europese wetgeving. Het streven naar winst door de bedrijven gaat nu vaak ten koste van mens en milieu. Op veel plaatsen in de wereld waar bedrijven schade aanrichten, krijgen slachtoffers geen gerechtigheid en kunnen de bedrijven niet aansprakelijk worden gehouden. Met name in ontwikkelingslanden, waar vaak een zwakke en afwezige staat is, neemt betere Europese regelgeving en toezicht een cruciale rol in. PerspectieF steunt deze doelstelling van de campagne.

Het MVO platform organiseert de campagne Rights for People Rules. Dit platform is opgericht om de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, faciliteren en coördineren om elkaar hierdoor te versterken en de maatschappelijke impact te vergroten.

 

De campagne roept op om Europese bedrijven wettelijk verantwoordelijk te stellen voor schade die ze toebrengen aan mens en milieu zowel binnen als buiten de EU. Ook moeten de bedrijven volledige en betrouwbare informatie publiceren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De slachtoffers van de activiteiten van Europese bedrijven moeten daarnaast ook worden geholpen.

 

Ook jij kan je inzetten en je stem laten horen. Zo bestaat de campagne onder andere uit:

 

  • Een handtekeningenactie. Via een actiekaart of via de website www.rightsforpeople.org kan de petitie ondertekend worden. Het doel is om 100.000 handtekeningen op te halen. De handtekeningen worden in mei 2011 overhandigd aan de regeringleiders van de EU tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad.
  • Een debat op 11 november 20:00 uur in de Balie, Amsterdam. Global business, global rights. Over verantwoordelijkheden van bedrijven in ontwikkelingslanden.

Samen met bedrijfsleven, politiek en critici doorlopen het MVO Platform en De Balie de mogelijkheden om schendingen aan te pakken, bijvoorbeeld via wetgeving. Daarnaast staat betere toegang tot recht voor slachtoffers centraal. Want bij wie moeten slachtoffers aankloppen als er geen adequaat rechtssysteem voorhanden is?

Sprekers uit o.a. India, Colombia en Zuid-Afrika lichten toe waar onverantwoord ondernemingsgedrag toe kan leiden. Het debat wordt geleid door Maarten Bouwhuis. Zie voor meer informatie www.mvoplatform.nl.

« Terug

Reacties op 'Campagne Rights for People Rules for Business'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari