PerspectieF reageert op voorstel Europese Commissie

euzaterdag 30 april 2011 19:39

PerspectieF heeft gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie om lidstaten te dwingen officiële documenten betreffende burgerlijke staat van andere lidstaten te erkennen[1]. Hiermee wil de Commissie bureaucratie verminderen en het leven van Europese burgers vergemakkelijken. Dit vinden wij een goed streven. Maar de Commissie neemt een benadering om het probleem op te lossen die geen recht doet aan de diversiteit van opvattingen van de verschillende EU-lidstaten over bijvoorbeeld het huwelijk.

De Commissie maakt allereerst geen onderscheid tussen de verschillende documenten aangaande de burgerlijke staat. Vervolgens is de Commissie in haar oplossingen voor de praktische problemen van burgers slechts gericht op één oplossing voor alle problemen, namelijk erkenning van alle documenten door alle lidstaten. Per saldo betekent dit bijvoorbeeld dat ze in een andere lidstaat dan Nederland moeten erkennen dat een Nederlands huwelijk van het gelijke geslacht ook daar geldig is. Dan kunnen mensen dus naar Nederland komen om een huwelijk te shoppen. PerspectieF vindt dat de Commissie hier te ver gaat en dat het aan de nationale overheden is om te bepalen welke voorwaarden er voor het huwelijk gelden. Voor de praktische problemen van burgers met de bureaucratische rompslomp om papieren erkend te krijgen moet een oplossing worden gezocht in de richting van samenwerking tussen nationale autoriteiten. Wij hebben de Commissie gevraagd of ze hier eventueel een coördinerende rol voor zichzelf ziet. Maar we hebben duidelijk aangegeven dat de oplossing die de Commissie nu voorstelt een ongewenste richting inslaat.[2]

De werkgroep internationaal en europa is nu bezig om een visie op de Europese Unie te formuleren. Hierin zullen wij ook aangeven op welke gebieden we juist wel een belangrijke rol voor de EU zien weggelegd. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het asielbeleid. We hebben onlangs gezien dat Frankrijk de Europese afspraken heeft geschonden door haar grenzen te sluiten voor asielzoekers die een visum hebben gekregen in Italië. Italië heeft daarbij ook in strijd met de geest van Europese afspraken gehandeld. Hier is het juist van groot belang dat de Europese Commissie eens kordaat optreedt om Sarkozy en Berlusconi op de vingers te tikken.

Wil je meedenken over Europese politiek? Stuur een mail naar politiekbuitenland@perspectief.nu om je aan te melden voor de werkgroep Internationaal en Europa!


[1] Zie deze link

[2] Zie ‘Opinion on Green Paper European Commission

« Terug

Reacties op 'PerspectieF reageert op voorstel Europese Commissie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari