Nieuwsbrief PerspectieF - augustus 2011

standaarddinsdag 30 augustus 2011 11:33

Deze week is de PerspectieF-nieuwsbrief van augustus verschenen. Via de nieuwsbrief willen wij je op de hoogte houden van het nieuws en de actualiteiten rondom PerspectieF en bieden we je ook tal van interessante vacatures aan. Wil jij deze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Log dan in en meld je aan!

Voorwoord Robert Heij

Beste PerspectieF'er,

De vakantieperiode ligt weer achter ons en een nieuwe politiek seizoen staat voor de deur. Een echte komkommertijd is ons onthouden dit jaar. Waar de zomeredities van de landelijke dagbladen normaal vol staan met minder interessant nieuws, was het deze zomer raak: EHEC-virus bij echte komkommers, de Griekse schuldencrisis (en het foutje in de berekening van premier Rutte), het schuldenplafond van Amerika, de hongersnood in de Hoorn van Afrika, de mondiale angst voor de 'double dip', de rellen in Engeland en de orkaan die 64 miljoen mensen in en rondom New York bedreigde.

Desalniettemin is de zomerperiode door ons gebruikt om bezig te gaan met de plannen voor komend jaar. Momenteel zijn we druk bezig het nieuwe politieke programma, zeg maar ons 'verkiezingsprogramma', af te ronden. Halverwege oktober hopen we dit naar jullie toe bekend te kunnen maken, waarna we het kunnen bespreken op de Algemene Ledenvergadering eind november. Dan zal ook het jaarlijkse congres plaatsvinden, waar de voorbereidingen al voor in gang zijn. Binnenkort ook meer daarover!

Daarnaast komen er weer twee bestuursvacatures vrij, te weten: penningmeester en ledenwerving & promotie. Kijk vooral eens op de site als je geïnteresseerd bent om ons team te komen versterken! Ook als je via de werkgroepen of promotie het christelijke politiek jongerengeluid wilt versterken horen wij graag van je!

Belangrijkste is dat we aan de vooravond van het nieuwe politieke seizoen mogen weten dat wij ook in onze politieke bezigheden afhankelijk zijn van God. Laten we ons de komende periode weer vol energie bezighouden met de politieke actualiteit, maar niet vergeten te focussen op datgeen dat zo veel groter is. Want in de verre toekomst ligt ons vertrouwen!

Hartelijke groet,

Robert Heij


Vacatures algemeen bestuur

PerspectieF is op zoek naar een Penningmeester en een bestuurslid Ledenwerving en Promotie. Pas jij in het profiel en heb je zin in een mooie uitdaging? Kijk dan snel op http://www.perspectief.nu/nl/vacatures en solliciteer! Solliciteren kan tot 3 oktober 2011.


ChristenUnie-jongeren willen debat mensenrechtenschendingen elektronicasector

PerspectieF wil een debat in de Tweede Kamer over de opties om de mensenrechtensituatie in de elektronicasector te verbeteren. De misstanden in de sector vinden plaats bij het winnen van grondstoffen, de productie van elektronica en het dumpen van elektronisch afval. Met name in Congo zijn er grote problemen bij het winnen van grondstoffen, in China produceren arbeiders onder barre arbeidsomstandigheden elektronica en ten slotte wordt het giftige elektronische afval gedumpt in Afrika.

PerspectieF wil een Kamerdebat om alle opties op tafel te krijgen om de mensenrechtensituatie in de elektronicasector te verbeteren. Vervolgens dienen regering en parlement stappen te nemen om tot verbeteringen te komen. De ChristenUnie deelt deze wens met PerspectieF. ChristenUnie-Kamerleden Joel Voordewind en Carola Schouten zullen in het debat over eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen met voorstellen komen om de problematiek in de elektronicasector aan te pakken. Lees hier meer.


Graffiti voor geloofsvrijheid op het Xnoizz Flevo Festival

Tijdens het Xnoizz Flevo Festival in Bussloo voerden PerspectieF en de ChristenUnie actie voor geloofsvrijheid. Wereldwijd worden christenen vervolgd vanwege hun geloof, waarbij deze week opnieuw aandacht was voor de zaak van de Pakistaanse christin Asia Bibi, die de doodstraf wacht. De ChristenUnie gaat een stille tocht organiseren om aandacht te blijven vragen voor de benarde situatie waarin zij, maar ook haar man en kinderen, zich bevinden. Kom dit weekend langs bij onze stand en 'tag' jouw tekst op het doek!

Maar ook in Nederland staat een vrije beleving en uiting van het geloof steeds meer onder druk. Regelmatig doen vertegenwoordigers van partijen als D66, PVV en VVD voorstellen om bijvoorbeeld het christelijke onderwijs op te zadelen met een acceptatieplicht. VVD-Kamerlid Hennis stelde onlangs in een interview zelfs dat artikel 6 van de grondwet, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, als overbodig beschouwd kan worden.

In het najaar zal de Kamer debatteren over hoe grondrechten zich onderling tot elkaar verhouden. De ChristenUnie is een groot voorvechter van de vrijheid van godsdienst voor iedereen en overal. Om die reden komt Kamerlid Joël Voordewind op voor religieuze minderheden, waaronder vervolgde christenen, sprong Esmé Wiegman op de bres voor het behoud van de rituele slacht en staat Arie Slob pal voor de grondrechten die wij kennen in Nederland.

Festivalgangers zetten hun statement met graffiti op een lange loper van wit textiel. Deze loper zal in het najaar in Den Haag worden onthuld. De ChristenUnie en PerspectieF willen jongeren met deze actie duidelijk maken hoe belangrijk en waardevol het is dat je je geloof vrij kunt uiten. Kijk hier of bekijk het video-verslag.


PerspectieF op zomeractie in Renesse

Woensdag 3 augustus was PerspectieF in Renesse, het vakantieoord voor jongeren. PerspectieF ging met een bierfiets door de straten om met feestvierende jongeren het gesprek aan te gaan over alcoholmisbruik en om hen 'bewustwordingslabels' te overhandigen. Deze 'bewustwordingslabels' bevatten teksten die de jongeren op de schadelijke gevolgen van te veel alcohol wijzen en kunnen op flessen van alcoholhoudende dranken worden geplakt. Kijk dan hier.


Verder op de website

Column Robert Heij: Leiderschap in crisistijd (Friesch Dagblad)

Het premierschap is één van de meest onderschatte functies van Nederland. Ruttes werkweken gaan makkelijk richting de 80 uur en de complexe vraagstukken die op hem afkomen zitten waarschijnlijk van opstaan tot slapen gaan in zijn hoofd. En juist als je even een paar weken vakantie wil nemen om bij te komen van een zwaar jaar, komen daar enkele oppositionele partijen die hun kansen ruiken en je het verwijt maken onzichtbaar te zijn.

Laag bij de grond was de aanval van GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis. Hij verweet de premier zich wel op Dance Valley te vermaken, maar de ‘brand die om ons heen woedt’ te negeren. Rutte zelf antwoordde in een persconferentie afgelopen vrijdag dat hij op het festival wel degelijk ook bezig was de crisis, door telefonisch op de hoogte te blijven van wat er gebeurde. De combinatie van een premier die toe is aan vakantie en Kamerleden die hier na een maand reces weer genoeg van hebben, levert problemen op.

De kritiek van de oppositie raakte echter ook een ingebouwd onvermogen in ons landsbestuur. De minister-president zou namelijk daadkrachtig leiding moeten geven aan de crisis. Maar laat ons politieke systeem een daadkrachtig leiderschap wel toe? Welke ruimte willen wij onze minister-president geven in zijn leiderschap om het land aan te sturen?

Deze column van Robert Heij werd op 16 augustus gepubliceerd in het Friesch Dagblad. Lees hier meer.


Werkgroep zoekt vrouw!

PerspectieF is op zoek naar (met name vrouwelijke!) leden voor de werkgroep Democratie, Bestuur en Burgerschap. Deze werkgroep houdt zich bezig met de inrichting van democratie en bestuur op nationaal en lokaal niveau en alles wat daartussen zit. Ook verdiept ze zich in kwesties rondom burgerschap en identiteit in Nederland. De rechtsstaat en culturele waarden zijn hierbij van belang. De sociale kwesties van de 21e eeuw worden ook behandeld door de werkgroep. Dan gaat het met name om de botsing tussen culturen en de gevolgen van de globalisering. Binnen de werkgroep kun je je verdiepen in dit soort thema’s. Je hebt de mogelijkheid om artikelen en uitgebreidere studies te schrijven. Daarnaast kan je acties uitvoeren om aandacht te vragen voor belangrijke punten. Daarmee bepaal je mede de politieke lijn van PerspectieF. We kunnen onze standpunten communiceren naar de ChristenUnie en de politiek in het algemeen.

Wij zoeken mensen die:

  • Lid zijn van PerspectieF of lid worden naar aanleiding van deze vacature
  • Kennis hebben van (qua studie of anderzijds) en interesse hebben in de onderwerpen waar de werkgroep zich mee bezig houdt (vanuit kennis van staatsrecht, sociologie, filosofie en/of politicologie)
  • Het geen probleem vinden om af en toe naar het midden van Nederland af te reizen (Amersfoort, Utrecht)
  • Actief aan de slag willen gaan
  • Het geen probleem vinden om 3 uur per week te investeren

Wij bieden:

  • Verdieping in onderwerpen die jij interessant vindt
  • De mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen
  • Ruimte voor eigen initiatief en inbreng
  • Invloed op de politieke standpunten van PerspectieF
  • Betrokkenheid bij projecten van PerspectieF

 Stuur je CV met een korte motivatie naar Matthijs de Snoo, voorzitter van de werkgroep, via dbb@perspectief.nu. Ook kan je voor meer informatie contact opnemen met Matthijs of met Niels Rijke, via politiekbuitenland@perspectief.nu  of 06-15906939. Daarnaast kun je op de website ook nog overige vacatures vinden.


Agenda

  • 25 en 26 november: Najaarscongres PerspectieF


Colofon

Dit is de digitale nieuwsbrief van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.
E-mail: info@perspectief.nu
Wijzigt jouw e-mailadres? Klik dan hieronder op "mijn nieuwsbrieven"

« Terug

Reacties op 'Nieuwsbrief PerspectieF - augustus 2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari