'Het nieuwe zorgstelsel is een huis vol risico's' (Goudsche Courant)

vrijdag 15 juli 2005 14:55

'Het nieuwe zorgstelsel is een huis vol risico's'. Dit vindt Bart Jonkman. Hij is bij PerspectieF Politiek Commissaris Gezondheid en Sport. Hij schreeft over dit onderwerp een artikel in de Goudsche Courant.

Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst heeft het voor elkaar. Als overwinnaar triomfeert 'de kleine Napoleon' - zoals de minister onlangs bij Nova werd genoemd - nu hij na dertig jaar strijd over een nieuw zorgstelsel, deze er door heeft weten te krijgen. De Eerste Kamer ging eind vorige maand met het nieuwe stelsel akkoord. Dat dit niet vanzelf is gegaan mag duidelijk zijn. Huisartsen, fysiotherapeuten en andere betrokkenen keerden zich massaal tegen het nieuwe stelsel. Daar werd niet naar geluisterd en het leek wel of de deur van 'de Haagse kluis' op slot zat.

Terwijl minister Hoogervorst vol overtuiging zijn nieuwe zorgstelsel aanprees, zijn er even zoveel woorden gevallen over de risico's. Eerst iets positiefs over het nieuwe stelsel. Zo zal iedereen straks verzekerd zijn, ongeacht gezondheidsrisico's of inkomsten. Ook wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen particulier verzekerden en ziekenfonds-verzekerden omdat voor iedereen dezelfde basisverzekering geldt. Hoe goed deze zaken ook zijn, dat neemt de twijfel rondom het stelsel niet echt weg. De minister is zich duidelijk onvoldoende bewust van de risico's die hij heeft genomen.

De problemen liggen ten eerste in het fundament van het nieuwe stelsel. De minister garandeert dat deze even sterk is als dat van het huidige ziekenfondspakket.

Hoe breed is echter de nieuwe basisverzekering? Is dit fundament voldoende om het 'huis vol risico' van dit nieuwe stelsel te kunnen dragen? Want direct op het fundament worden de eerste stenen gelegd, die de mogelijkheid tot aanvullend verzekeren voor iedere burger mogelijk moet maken. De kosten voor deze premie en de eigen bijdrage zullen bij de burger komen te liggen. Maar in hoeverre kan de burger zich nu al voorbereiden op de noodzaak om zich straks aanvullend te verzekeren?

Het derde heikele punt is de zorgtoeslag. Ondanks de tegemoetkoming van de overheid brengt deze veel rompslomp met zich mee. De Belastingdienst zal deze zorgtoeslag verwerken, waarbij wel 500 arbeidsplaatsen nodig zijn en bovendien 66 miljoen euro aan kosten per jaar worden gemaakt.

Aan dit huis vol risico' wordt echter onherroepelijk doorgebouwd. Verzekeraars zitten straks met hun financiele samenwerking vast aan zorgverlenende instanties. De kans bestaat dat de burger door een zorgverlener behandeld wordt, die hij als minder aangenaam of kundig ervaart. De burger mag straks naar een andere behandelende arts of ziekenhuis vragen. Dat is mooi, maar niet wanneer de verzekerde de rekening gepresenteerd krijgt. Hij zal deze waarschijnlijk eerst zelf moeten betalen en mag hopen dat de verzekeraar die dan later vergoedt.

Als laatste komen we bij het dak van het nieuwe stelsel terecht. Het dak - de verzekeraar - is groot en drukt zwaar op het hele stelsel. De verzekeraar zal met andere zorgverzekeraars moeten gaan concurreren en willen komen met het meest efficiente en meest goedkope aanbod. De commerciele insteek staat voor hem centraal, wat de behoefte van de zorgontvanger ook is. We moeten concluderen dat minister Hoogervorst weliswaar een huis heeft gebouwd, maar of het een veilig bouwwerk is, is zeer de vraag. Het fundament biedt onvoldoende zekerheid, de muren zijn niet sterk en het dak is te zwaar. De garanties worden groots genoemd, maar de vraag is of ze waar kunnen worden gemaakt. Hoogervorst heeft een groot risico genomen. Voor hem zelf is dat niet van belang, heeft hij gezegd in Nova. Wel belast hij de Nederlandse volksgezondheid met een risico, waar geen enkele zorgverzekeraar garant voor zou willen staan.

Bart Jonkman is actief in de organisatie van de ChristenUnie-jongeren.

« Terug

Reacties op ''Het nieuwe zorgstelsel is een huis vol risico's' (Goudsche Courant)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari