Schulden, tips & tricks

numbers-money-calculating-calculationdonderdag 22 december 2016 12:35

In de PerspeX van december geeft Marijn de Jong vijf handige tips over omgang met schulden en financiën. Lees hier de vijf tips genoemd in de PerspeX en de extra tips!

Schulden, steeds meer jongeren krijgen ermee te maken. Het is een toenemende uitdaging van onze maatschappij en je hoort steeds vaker dat mensen er enorm onder gebukt gaan. Hoe ga je eigenlijk om met schulden? Wat te doen wanneer je een brief van een incassobureau krijgt?  

Hieronder vind je 9 handige tips & tricks over omgang met schulden en financiën.

 1. Organiseer jouw financiën!

Overzicht creëren is één van de belangrijkste eerste stappen om te maken in het omgaan met schulden. Open jouw post en lees belangrijke brieven. Maak daarbij een simpele stapel van papieren welke je nog moet verwerken en zorg dat je deze zo snel mogelijk doorneemt. Wees daarbij niet bang om hulp te vragen als je het overzicht dreigt kwijt te raken.

 2. Houd het doel voor ogen.

Schulden zijn een enorme psychologische domper, veel groter dan men vaak denkt. Je kunt door schulden het gevoel krijgen alsof je gefaald hebt, alsof je niet meer ‘mee doet’. Het is daarom van cruciaal belang dat je een goed plan opstelt, waarbij je een duidelijk doel hebt. Dat doel moet je altijd voor ogen houden, die motivatie waarmee je een plan hebt opgesteld kan leidend zijn voor het succes van een financieel plan.

3. Baby steps

Wil niet teveel in een paar weken tijd bereiken. Financiële planning kost tijd en moeite. Stel daarom naast het hoofddoel ook kleine subdoelen, zodat je telkens een succesbeleving hebt. Houd er rekening mee dat je echt met kleine stappen moet werken. Als je een totale schuld van €20.000,00 probeert weg te werken, stel dan doelen van €1.000,00. Als je na 3-4 maanden wéér €1.000,00 hebt weggewerkt, kun je wéér een subdoel wegstrepen.

4. Budgetten voor alles

Het veranderen van een uitgavenpatroon is vaak onmisbaar wanneer er gewerkt wordt aan schulden. Probeer voor alles budgetten op te stellen. Boodschappen per week kun je bijvoorbeeld proberen te doen voor €50,00. Pin dan het bedrag aan het begin van de week en haal boodschappen (het liefste natuurlijk in één keer voor de hele week) tot het bedrag op is. En hanteer bij dit soort budgetten een streng systeem. Op is op. Je kunt daarbij ook budgetteren voor bijvoorbeeld incidentele uitgaven (even eten halen in de stad, verjaardagscadeautjes).

5. Speel het spaarspel!

De beste manier om te sparen is met 1: spaardoelen (kleine doelen om weer die succesbeleving hoog te houden) en 2: mini-sparen. Mini-sparen is niets anders dan een groot deel van het kleingeld wat je hebt (denk aan wisselgeld e.d.) wegstoppen zodat je na een paar weken zult zien dat vele kleintjes een grote maken. Als je eens per week boodschappen doet, wat incidentele uitgaven en 1 of 2 keer per maand een verjaardag hebt, zal je per maand al gauw minimaal 10 keer wisselgeld ontvangen. Als dat €1,50 per keer is, kun je per maand een extra €15,00 sparen. Nu lijkt dat niet veel, maar wanneer je bedenkt dat dit €180,00 per jaar is, tik het flink aan! Het spel is om zoveel mogelijk naast alle financiën te kunnen sparen.

6. Incassobureau, wat nu?

Wanneer je schulden hebt, kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een incassobureau of gerechtsdeurwaarder. Zoals tip 1 al aangeeft, het is cruciaal dat je in ieder geval alle post leest en behandelt. Incassokosten kunnen volgens de Wet Incassokosten (WIK 2012) berekend worden wanneer er een betalingsachterstand is. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet je voordat er incassokosten in rekening worden gebracht een zogeheten ’14-dagen brief’ ontvangen. Een aanmaning waarin duidelijk staat dat je een redelijke termijn (14 dagen) hebt om te betalen, waar bij gebreke hiervan incassokosten berekend kunnen worden. De hoogte van deze kosten moeten ook vermeld staan. Heb je te maken met een incassobureau? Mail of schrijf ze dan en zorg ervoor dat je in ieder geval zo snel mogelijk de hoofdsom voldoet. Vaak zijn (zeker grote) bedrijven coulant met het wegstrepen van incassokosten.

7. Inkomsten genereren

Wanneer je goede betalingsregelingen hebt afgesproken met de schuldeisers en je inmiddels ook aan het budgetteren bent, is de volgende stap om te kijken op welke manier er extra inkomsten gegenereerd kunnen worden. Denk hierbij aan een klein bedrijfje naast je studie/werk, freelance opdrachten of klusjes voor bekenden. The sky is the limit!

8. Wees creatief

Uiteindelijk zal je een weg moeten vinden die specifiek voor jou het beste werkt. Wees creatief en probeer dingen uit. Werk je liever met contant geld of houd je het beste overzicht via internetbankieren? Ga er eens rustig voor zitten en denk verder dan de basis.

9. Beloon jezelf

Eén van de grootste aspecten aan het omgaan met schulden is het psychologische aspect. Het kan een enorme last zijn om te dragen. Wees hierin streng voor jezelf en dwing jezelf om het beste uit jouw situatie te halen! Vergeet echter niet jezelf ook te zijner tijd te belonen. Bedenk hoe jij jezelf het beste kunt belonen voor weinig geld (een keer lekkere pizza halen of een filmpje pakken) en koppel dat aan de succesbeleving van de subdoelen. Zo zorg je ervoor dat deze psychologische last steeds minder zwaar wordt!

Door Marijn de Jong

Financieel en juridisch adviseur

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Schulden, tips & tricks'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari