Jongeren uit de schulden

Het volgende citaat van NIBUD laat zien dat ‘jongeren en schulden’ helaas een urgent probleem is: "Openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst: bijna 20% van de 18- t/m 24-jarigen heeft hiermee te maken. Het NIBUD is ervan geschrokken dat zo’n grote groep jongeren op zo’n jonge leeftijd zijn geldzaken niet op orde heeft en al schulden maakt." Het instituut vindt een dergelijke start van de financiële verantwoordelijkheid zorgwekkend. "Het gaat bij 20% van die jongeren om bedragen van 2.500 euro of meer. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Jongeren & Geld, over jongeren van 12 t/m 24 jaar, dat het NIBUD uitvoerde en mogelijk werd gemaakt door Rabobank Nederland."

Niet alleen openstaande rekeningen zijn de oorzaak voor de oplopende schuldenberg. Met de invoering van het leenstelsel voor het hoger onderwijs vindt een meerderheid in de Tweede Kamer het normaal dat jongeren zich in de schulden steken. PerspectieF vindt het principe dat jongeren met steeds hogere schulden starten onacceptabel.

Gemeenten dragen ook verantwoordelijkheid in het zoeken naar oplossingen voor jongeren met schulden, zo laat de gemeente Den Haag zien. Wethouder Baldewsingh (PvdA) maakte recent bekend dat de gemeente schulden van jongeren gaat opkopen. Hiervoor stelt Den Haag een fonds in (het Jongeren Perspectief Fonds). In ruil voor deze gemeentelijke steun moeten jongeren actief werk gaan maken van hun toekomst. Dit is slechts een van de voorbeelden van een interessante actie, waarmee PerspectieF zich wil bezig houden in de komende periode.

Workshop Jongeren uit de Schulden

Op verschillende plekken in het land is al aandacht geweest voor Jongeren uit de Schulden. Vanuit PerspectieF is een handleiding voor een workshop ontwikkeld die al uitgedeeld is aan alle besturen van christelijke studentenverenigingen het handboek voor de workshop Jongeren uit de Schulden uitgedeeld. Tijdens het Jasje Dasje evenement van tweede kamerlid Eppo Bruins deden zij het commitment om de workshop minstens één keer in hun eigen vereniging te geven.

Vanuit PerspectieF zijn we ook aan de slag met de workshop. Op 31 januari hebben we als aftrap het goede voorbeeld gegeven en hebben we op Hogeschool Viaa de workshop gehouden. De reacties waren zeer positief! Tijdens deze workshop zijn ook weer meerdere handleidingen uitgedeeld waarmee de workshop doorgegeven wordt. Als iedereen die de workshop geeft ook anderen zover krijgt om de workshop aan te bieden wordt de impact vergroot. Jongeren helpen zo elkaar om zich bewust te worden van de gevolgen van schulden. De workshop helpt zo om de drempel te verkleinen en makkelijker over schulden te praten.

De komende weken zal door het hele land de workshop gehouden worden. Wil jij ook iets betekenen voor jongeren in jou omgeving? Download dan nu de workshop, door het fomulier in de zijbalk in te vullen, en ga aan de slag!