Kandidaatsbestuurslid internationaal: Pieter Dirk Dekker

Bestuurskandidaten (4).pngmaandag 08 juni 2020 16:34

Kandidaat-internationaal Pieter Dirk Dekker: “Ik wil een internationale Coalitie-Y waarin iedereen kan meedoen.”

Fotograaf: Wouter Muskee

1) Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben Pieter Dirk Dekker en ben theoloog. Ik ben lobbyist voor stichting Red een Kind en vertegenwoordig in Brussel en Den Haag het belang van kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden. Daarnaast ben ik politiek actief bij PerspectieF en lid van de regiegroep die de fusie tussen de NGK en GKv aanstuurt. Ik ben getrouwd met Janneke en woon in Schiedam, waar zij voorganger is in de Nederlands Gereformeerde Kerk.”

Een theologenduo dus!
“Zeker! We grappen wel eens dat als we een kind krijgen, het wel een theoloog móét worden. Zelfs onze beide vaders zijn dominee.”

2) Kom je uit een politiek nest?
“Mijn moeder is politiek actief geweest, bijvoorbeeld als voorzitter van de ChristenUnie Enschede. En zij kreeg het weer door van haar vader.”

3) Wanneer ging politiek voor jou leven?

“Ik was al jong geïnteresseerd, maar ontdekte als student dat ik thema’s als recht en gerechtigheid, armoede en vrijheid, theologisch én politiek handen en voeten wilde geven. Toen werd ik echt actief bij PerspectieF. Eerst de denktank, toen de politieke training en nu dus als kandidaat-bestuurder.”

4) Als ik geen lid was bij PerspectieF, dan was ik lid geweest bij...
“Oei, lastige vraag. CDA lijkt het meest natuurlijk te passen, omdat ik enigszins een aversie heb tegen wat ik beleef als ‘conservatisme om het conservatisme’ bij de SGP. Maar tegelijk lijkt het CDA soms wat verwaterd en dán is de uitgesproken lijn van de SGP wel fijn. Ik kom sowieso uit bij een christelijke partij. De groene idealen van GroenLinks en de onderwijsidealen van D66 zijn mooi, maar er zijn te veel andere thema’s waardoor het toch niet zou werken. Het CDA biedt genoeg ruimte voor iedereen om een eigen draai eraan te geven.”

5) Wie is jouw politieke voorbeeld?
“Mark Rutte’s leiderschap en communicatievaardigheden zijn enorm goed. En de manier waarop hij spreekt is zo strak: het is klasse zoals hij eens ter plekke omschakelde naar het publiek van het Jeugdjournaal. Maar Roel Kuiper is een nog groter voorbeeld voor mij omdat hij ChristenUnie-senator was én hoogleraar en rector aan een universiteit. Die combinatie van onderzoek, onderwijs en het politieke spel vind ik mooi.”

Zie je die combinatie voor jezelf? Mis je het academische?
“Soms. Ik wil nog steeds promoveren. Ik heb dat hoger abstractieniveau ook nodig om enthousiast te blijven. Daarom zit ik nu bijvoorbeeld in een groep bij Red een Kind die nadenkt over de christelijke identiteit van de organisatie.”

6) Wat is de voornaamste reden dat je voor het bestuur van PerspectieF hebt gesolliciteerd?
“Ik vind besturen heel mooi: belangen afwegen om een besluit te nemen dat zoveel mogelijk mensen ten goede komt. De inhoudelijke component van de internationale bestuursfunctie versterkt dat nog eens.”

7) Wat vind je het meest uitdagend aan de functie die je gaat bekleden?
“Leidinggeven aan het internationaal secretariaat. Ik wil echt op zoek hoe ik die mensen het best in hun kracht zet. Dat vraagt aandacht, zorg en tijd. Dat is zeker een uitdaging in deze coronatijd! Hoe zorg je ervoor dat je elkaar zo goed leert kennen?”

8) De ChristenUnie staat niet bekend om haar internationale standpunten. Moeten wij meer doen op internationaal niveau? En heb je specifieke thema’s?
[gedecideerd] “Ja. Ik vind dat de ChristenUnie zich wat grijs profileert. Onze visie op de EU is ‘wel samenwerking, geen superstaat’. Ik kom weinig politici tegen die nul samenwerking willen of een totale superstaat. Die uitspraak zegt dus niet veel. En in deze tijd van Brexit-, vluchtelingen- en coronacrises heb je de EU hard nodig. Solidariteit is dan ook gezond zelfbelang. Ik wil een Europa met een duidelijk en democratisch mandaat en meer middelen om in crisissituaties krachtig op te treden, zeker vanwege machtsblokken als de VS, Rusland en China. Afrikaanse landen gaan gigaleningen aan bij China omdat wij als Europa echt iets hebben laten liggen. Europa biedt ook veel kansen. Ik vind het tijd voor een internationale Coalitie-Y! Het is mijn droom om in een bestuursjaar daar een begin mee te maken.”

9) Dus je wilt een visie én iets institutioneels neerzetten?
“De kracht van Coalitie-Y is dat iedereen kan meedoen. Ik wil geen ‘organisatie’, maar een informeel verband waarin jongeren samen optrekken voor het bevorderen van hun politieke agenda. Denk aan verduurzaming, internationale solidariteit, ontwikkelingssamenwerking. Aan deze droom zitten twee kanten. De eerste is interne bezinning bij PerspectieF. Waar gaat ons hart internationaal sneller van kloppen? Ik moet niet mijn eigen ideeën verkopen als ‘de mening van PerspectieF’, we moeten samen optrekken. En de tweede kant is zoeken naar internationale partners. Het is visie én uitvoering. Brussel lijkt ver weg, maar door mijn lobbywerk weet ik dat er veel mogelijkheden zijn om ideeën aanhangig te maken. En eigenlijk is er nog een derde kant: komend jaar is niet het jaar van enorme ambities. Veel dingen kunnen niet of moeten door de reisbeperkingen op een ander tempo. Maar als we een goed begin kunnen maken met die eerste twee punten hebben we een rijk jaar!”

10) Wat wil je meegeven aan PerspectieF over jouw visie?
“Besturen doe je niet alleen, maar je hebt betrokkenheid en input nodig. Als je mij benadert met ideeën, kan ik met jouw PerspectieF-input een opinieartikel schrijven, mensen spreken of een activiteit organiseren. En: de wereld lijkt nu even niet groter dan Nederland, maar we kunnen op zoveel internationale thema’s positieve invloed hebben. Laten we dat gaan doen!”

Redacteur: Antrude Oudman

« Terug

Reacties op 'Kandidaatsbestuurslid internationaal: Pieter Dirk Dekker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.