PerspectieF bezoekt Nederlands consulaat Thessaloniki

Efthymiadeswoensdag 21 juli 2010 16:54

Maandagmorgen bezocht een delegatie van PerspectieF het Nederlands consulaat in de Noord-Griekse stad Thessaloniki. Robert Heij, Niels Kruithof en Theo Sikkema spraken met de Nederlandse consul Nikos Efthymiadis over de relatie tussen Griekenland en Nederland, de economische crisis, toerisme en over Griekenland in relatie met de Europese Unie. Ook in deze ontmoeting werd geproken over verzoening en bevordering van democratie.

Als consul heeft Efthymiadis de verantwoordelijkheid om Nederlanders in Noord-Griekenland met raad en daad bij te staan. Daarnaast zet hij zich vanuit zijn functie in voor de samenwerking tussen de stad Thessaloniki en Nederland, in het bijzonder tussen de havens van Thessaloniki en Rotterdam.

Ondanks dat de economische crisis zijn sporen in Griekenland nalaat, is Efthymiadis zeer positief over de Griekse mentaliteit die nodig is om er weer bovenop te komen. Hij prees ook de daadkracht die getoond is bij het opstellen van de benodigde bezuinigingen. Over de rol van de EU was hij minder positief. Naar zijn mening heeft de EU de aanwezige kennis over de financiële situatie van Griekenland onvoldoende benut om het land te ondersteunen.

De grote toeristische sector (ongeveer 30% van het BNP) kenmerkt het belang van Griekenland als handelsmerk. Efthymiadis sprak over de grote slag die nog gemaakt moet worden om dit handelsmerk na de economische crisis weer te herstellen. Na het bezoek aan het consulaat nodigde Efthymiadis de PerspectieF’ers uit voor een bezoek aan het Center for Democracy and Reconciliation in SouthEast Europe, waar hij vice-voorzitter is. Het centrum zet zich in voor een objectievere kijk op de geschiedenis in Zuid-Oost Europa, waar veel landen een eigen kijk hebben op de geschiedenis en daarbij vaak alleen oog hebben voor de eigen etnische georiënteerde kant van de medaille. Al met al een leuke gelegenheid om ook tijdens je vakantie met politiek bezig te zijn.

 

 

« Terug

Reacties op 'PerspectieF bezoekt Nederlands consulaat Thessaloniki'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari