Kandidaatsbestuurslid secretaris: Jan Werkman

Bestuurskandidaten.pngwoensdag 03 juni 2020 13:08

“Jan (23) is al een aantal jaar actief bij PerspectieF. Zo heeft hij in een projectgroep gezeten en is hij een aantal jaar lid geweest van het Internationaal Secretariaat. Op dit moment is hij al een tijdje actief bij de Denktank. In zijn woonplaats Apeldoorn is Jan betrokken bij de lokale ChristenUnie-fractie. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was hij kandidaat, en sinds 2018 is hij fractieassistent. In die functie ondersteunt hij de gemeenteraadsleden bij het doen van hun werk. Jan heeft Sociale Geografie en Filosofie gestudeerd in Utrecht, en is op dit moment bezig met het afronden van een onderzoeksmaster Politieke Filosofie in Nijmegen. Tijdens zijn studie heeft hij zich voornamelijk gericht op de plek van religie in de publieke sfeer en in de politiek. Jan vindt het tijd voor een nieuwe stap binnen PerspectieF, en daarom heeft hij gesolliciteerd voor de functie van secretaris.”

1) Als ik geen lid was bij PerspectieF, dan was ik lid geweest bij...
Die vraag die komt vaker voorbij. Ik heb een aantal jaar geleden heel bewust voor PerspectieF en de ChristenUnie gekozen. Voor mij is het allerbelangrijkst dat ik mij thuis voel bij de beginselen bij de partij, dus niet eens per se de inhoudelijke standpunten. Waar staat een partij voor, en waarom doen ze wat ze doen? Dat maakt het voor mij heel belangrijk dat het een Christelijke partij is. Ik wil vanuit mijn geloof in de politiek bezig zijn, wat betekent dat er voor mij in Nederland twee partijen overblijven: de ChristenUnie en de SGP. Het CDA is voor mij net wat te breed om Christelijk te zijn.

Waarin zie je dat terug, dat verschil tussen CDA aan de ene kant, en SGP en ChristenUnie aan de andere kant?
Het CDA grijpt meer terug op normen en waarden die we allemaal delen, terwijl bij ChristenUnie en SGP zie ik meer dat ze direct vanuit de bijbel handelen en het verhaal van Jezus centraal stellen. Hierdoor heb ik ook meer affiniteit met de SGP ten opzichte van andere partijen, al hoewel ik het wel jammer vind dat ze steeds verder naar rechts aan het opschuiven zijn. Toch heb ik bij Van der Staaij bijvoorbeeld wel het gevoel dat ik veel van mijn standpunten met hem deel, en dat ik graag naar hem luister in de Tweede Kamer. Dus, om je vraag te beantwoorden, zou ik denk ik voor de SGP kiezen als ik geen lid zou zijn van de ChristenUnie.

2) Wie is jouw politiek voorbeeld?
Ik volg bij de ChristenUnie het Fellows-programma en heb de Summer School gedaan van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Dat is heel leuk omdat je de voorvaderen van de Nederlandse Christelijke politiek leert kennen. Normaal gesproken komt met in dat geval met Abraham Kuyper aanzetten, maar Groen van Prinsterer is iemand die mij heel erg fascineert. Hij heeft in een tijd waarin het helemaal niet zo normaal is om vanuit geloof politiek te bedrijven heel erg gestreden voor Christelijke politiek. Men zegt wel eens dat Thorbecke de Nederlandse democratie heeft ontworpen, en Groen van Prinsterer Christenen een plek heeft gegeven in dit bestel. Dat vind ik een mooi ideaal, ook wij mogen vandaag de dag Christelijke politiek bedrijven en duidelijk laten zien waarom we doen wat we doen. Die weg heeft hij als het ware gebaand voor ons.

3) Wat is de voornaamste reden dat je voor het bestuur van PerspectieF hebt gesolliciteerd?
Ik heb al best veel gedaan binnen PerspectieF, en nu heb ik het gevoel dat het tijd is om wat extra terug te geven. Komend jaar is een belangrijk jaar, want er zijn verkiezingen. Er wordt daarom best veel gevraagd van het PerspectieF bestuur. Ik zou graag een bijdrage leveren in dit jaar door mijn werk als secretaris. Ik heb al de nodige ervaringen met het werk van secretaris, dus ik hoop daarin van meerwaarde te kunnen zijn.

4) Je noemde net de verkiezingen van aankomend jaar, is dat ook meteen jouw grootste uitdaging voor het komende jaar?
De verkiezingen worden zeker een grote uitdaging, maar dat is meer een uitdaging voor de vereniging als geheel. Voor mijzelf als secretaris zie ik vooral de taken rondom de interne communicatie als grootste uitdaging. Ik vind dat er op dit vlak al veel goed gaat, maar ik merk wel dat er soms wat afstand bestaat tussen de verschillende onderdelen van PerspectieF. Ik wil graag kijken naar mogelijkheden om leden meer te informeren wie wat aan het doen is, zodat we meer één vereniging worden. Zo voorkomen we dat we losse onderdelen blijven. Dit is dan ook mijn belangrijkste beleidspunt voor het komende jaar.

5. Heb je al ideeën hoe je dit belangrijkste beleidspunt uit kan werken?
Dat is een lastige vraag, omdat het een uitdaging is waarvan ik niet van te voren alle ideeën al klaar heb liggen. Het zal in het begin zoeken zijn, maar ik denk dat er mogelijkheden zijn via de nieuwsbrief en de website om regelmatiger te delen wat welk orgaan aan het doen is.

6. Wanneer is jouw jaar geslaagd?
Als secretaris zou ik het een geslaagd jaar vinden als het bestuur het hele jaar goed heeft kunnen functioneren, en ik heb kunnen voorkomen dat de samenwerking hapert. Dat zie ik als mijn voornaamste taak voor het komende jaar.

Redacteur: Jochem Duinhof (Perspex)

« Terug

Reacties op 'Kandidaatsbestuurslid secretaris: Jan Werkman'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari