Kandidaatsbestuurslid internationaal: Simon Pouwelse

Bestuurskandidaten (5).pngdonderdag 11 juni 2020 13:19

Fotograaf: Seger Giesbers 

Simon (22) loopt zeker al een tijdje actief mee bij PerspectieF. Op dit moment zit hij al in het landelijk bestuur op de post Lokaal. In het verleden doorliep hij PerspectieF trainingen en was hij vaak aanwezig bij debatwedstrijden. Tevens was hij twee jaar voorzitter van PerspectieF Rotterdam en gaf hij leiding aan de projectgroep 'Visie op de EU'. Met deze projectgroep heeft hij vorig jaar een visiedocument geschreven op de Europese Unie voor PerspectieF. Simon studeert Econometrie & Operationele Research aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hierin kan hij feiten en cijfers stelselmatig verbinden aan zijn handelingen. Tijdens zijn studie heeft hij zichzelf ook sterk gericht op leiderschap en het werken binnen een organisatie. Simon hoopt nu dat hij zich mag gaan inzetten op het internationale vlak voor PerspectieF. Hij hoopt de internationale visie van PerspectieF nog meer te mogen verrijken en de samenwerking met andere PJO's ook internationaal te verstevigen. 

 1) Als ik geen lid was bij PerspectieF, dan was ik lid geweest bij...
Het ligt er natuurlijk aan hoe ik dan was geweest. Als ik nog steeds mijn Christelijke roots had gehad zou ik toch naar het CDA neigen. Aan de andere kant neig ik qua economische standpunten eerder naar de VVD.  

2) Je geeft aan dat je economische standpunten belangrijk vindt voor je partijkeuze. Vind je de ChristenUnie dan wel zichtbaar genoeg op de economische vraagstukken?  
Ik vind dat wij als ChristenUnie en PerspectieF wel meer kunnen doen op het gebied van economische zaken. Daar ligt niet de grote focus op dit moment. Ik vind het daarom wel leuk om binnen PerspectieF de economische inbreng te doen. Aan de andere kant ben ik qua sociale zaken best links, en vind ik het niet erg om economisch ‘midden’ te zijn. Toch mis ik op economisch vlak wel wat punten, zo kan de ChristenUnie in mijn ogen meer doen voor het MKB. Daarnaast neig ik soms naar het ‘beurs-ideaal’, waarbij je vooral kijkt naar het totale plaatje en iets minder afdaalt naar het individuele geval, iets waar ik de ChristenUnie dan weer heel sterk in vind.  

 3) Wie is jouw politiek voorbeeld?
Dit vind ik een lastige vraag. Eigenlijk kan ik niet zo snel iemand bedenken. Wat ik altijd wel een interessante politicus vind is Eric Wiebes. Dat is echt een persoon met verstand van zaken. Ondanks zijn matige politieke talenten heeft hij het toch zover geschopt, voornamelijk omdat hij inhoudelijk erg sterk is. Daar heb ik respect voor. Soms is er een gebrek aan kennis in de politiek, dat merk ik ook in mijn werkveld (econometrie, red.).  

Wiebes is daarmee het schoolvoorbeeld van een technocraat, niet? 
 
Ja, zeker. Ik denk dat er daar op dit moment te weinig van zijn. Er zijn op dit moment misschien wel te veel Kamerleden waarvan je denkt: wat voegen zij inhoudelijk precies toe? Dat vind ik best wel jammer.  
 

4) Wat is de voornaamste reden dat je voor het bestuur van PerspectieF hebt gesolliciteerd?
Ik zit momenteel al in het bestuur, en ik heb daarin gemerkt dat je veel kan bereiken. Niet alleen voor PerspectieF, maar ook voor de bredere Christelijke wereld om je heen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Coalitie-Y dat wij samen met de ChristenUnie hebben opgepakt afgelopen jaar, dan zie je dat je op bepaalde punten echt verschil kan maken. Zo merk ik dat je invloed kan hebben op wat er gebeurt. Als bestuur kun je de leden ondersteunen om dit verschil te maken, wat ook weer een beetje met talent management te maken heeft. Dan ben je bijvoorbeeld bezig wie je op welke plek zet, zodat PerspectieF zoveel mogelijk verschil kan maken. Dat vind ik heel erg leuk om te doen.  

 5) Wat vind je het meest uitdagend aan de functie die je gaat bekleden?
In eerste instantie had ik niet gesolliciteerd, maar toen ik werd gevraagd om te solliciteren heb ik uiteindelijk toch besloten om voor deze functie te gaan. Ik kende het team al vanuit mijn bestuursjaar, zo heb ik leiding gegeven aan de projectgroep die het visie document op Europa heeft vormgegeven. In dat proces heb ik de Euro-fractie goed leren kennen, zo was het voor mij snel duidelijk dat dit een hele leuke functie is. Als ik PerspectieF hiermee kan helpen doe ik dat heel graag.  

6) Vind jij dat de ChristenUnie zichtbaar genoeg is op internationale vraagstukken?  
De ChristenUnie legt andere accenten in haar profilering, dat is zeker waar. Wat mij betreft mag er wel meer nadruk liggen op de wat bredere internationale vraagstukken, verder dan vrijheid van religie en puls visserij bij wijze van. PerspectieF kan helpen bij het verleggen en verbreden van de focus. Zo hebben wij naar aanleiding van het visie document over Europa een motie ingediend tijdens het partijcongres, omdat er in de ChristenUnie visie op Europa niks instond over wat we voor jongeren gaan betekenen op Europees niveau. In het verkiezingsprogramma tijdens de Europese verkiezingen stond er niks over jongeren en het onderwijs. Dat is iets waar wij als PerspectieF ons hard voor kunnen maken. Ook op het gebied van Europees vervoer hoor ik de ChristenUnie nog te weinig. Zakelijk transport zit wel in de portefeuille, maar persoonlijk vervoer zoals treinverbindingen die niet op elkaar aansluiten verdienen nog weinig aandacht.  Gelukkig zijn er wel thema’s waarop de ChristenUnie heel zichtbaar is, zoals migratie en vrijheid van Godsdienst. Dat vind ik een hele goede zaak. 

Redacteur: Jochem Duinhof 

« Terug

Reacties op 'Kandidaatsbestuurslid internationaal: Simon Pouwelse'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari