Kandidaatsbestuurslid lokaal: Eva Kerklaan

Bestuurskandidaten (8).pngdonderdag 11 juni 2020 13:28

Fotograaf: Patrick Ooms  
 

Eva Kerklaan is 22 jaar en komt uit Twente. Ze is inmiddels naar Groningen verhuisd om daar Filosofie te studeren. Daarnaast vult ze haar dagen met sporten, koken, series, vrienden, familie, planten en een goed gevulde kledingkast. Als jong meisje had ze al voor ogen om de eerste vrouwelijke minister-president te worden en die ambitie is niet veel veranderd.  In 2016 begon ze als schaduwfractielid bij ChristenUnie Hellendoorn en was ze verkiesbaar op plek 4. Inmiddels loopt ze daar nog met veel plezier rond en is ze verantwoordelijk voor de mediaberichten en media-uitstraling. Organisatorische verantwoordelijkheden gaat ze niet uit de weg en dit is ook bij haar kerk en studentenvereniging Ichthus zichtbaar. Als er iets moet gebeuren dan gebeurt dit met een zeer uitgedacht plan. Haar voornaamste streven: jongeren op de plek zetten waar ze vrucht kunnen dragen. Dit hoopt ze te bereiken op de functie Lokaal bestuurder bij PerspectieF.   

1) Als ik geen lid was bij PerspectieF, dan was ik lid geweest bij...  
Ik wil graag opkomen voor mijn Christelijke idealen. Daarom voel ik mij aangetrokken tot het feminisme en vind ik zorg dragen voor onze aarde heel belangrijk. De kans is dus groot dat ik bij een beweging was aangesloten die of opkomt voor gelijke rechten voor vrouwen, of de opwarming van de aarde tegen wil gaan.  
 
2) Kan je hier iets meer over uitweiden?  
Ik vind het klimaat echt heel belangrijk. Ik denk dat het als Christenen onze rol is om zorg te dragen voor onze aarde, door rentmeesterschap te tonen. We maken de bronnen van onze aarde momenteel te snel op, ik denk dat dat niet de bedoeling is.   Daarnaast vind ik dat iedereen gelijke kansen moet verdienen, waardoor ik mijzelf toch wel identificeer met de feministische beweging. Daarin wil ik niet dat heel hard wordt geschreeuwd dat het aantal vrouwen in de top per se omhoog moet, maar wel dat er een bepaalde gelijkheid moet komen. Dat geldt overigens niet alleen voor de rolverdeling tussen mannen en vrouwen, maar ook voor gelijkheid in zijn algemeenheid.  

3) De ChristenUnie staat niet per se bekend om haar feministische kant, moet de ChristenUnie in jouw ogen meer doen op dit thema?
Dat klopt. Ik zit zelf bij een lokale fractie, daar wordt hard gewerkt om gelijkheid te bereiken door bijvoorbeeld een stemlijst met evenveel mannen als vrouwen op te stellen voor verkiezingen. Toch denk ik dat de bal ook bij de mensen zelf ligt. Ik denk dat vrouwen en andere groepen hun eigen rol hierin kunnen spelen, je moet het ook zelf willen doen. Net zoals jongeren zelf hun stem kunnen laten horen. 

4) Wie is jouw politiek voorbeeld?
Eerlijk gezegd heb ik dat niet echt. Ik ben niet van het ophemelen van één persoon. Ik ben meer van het mengen van verschillende invloeden. Dat is ook iets dat ik in mijn studie filosofie heb geleerd. Nelson Mandela vind ik zeker een voorbeeld als persoon, maar daarnaast vermeng ik dat met andere filosofische invloeden van bijvoorbeeld Hannah Arendt, zodat er een mix ontstaat die bij mij als persoon past. Je moet er altijd je eigen vorm van maken. Hoe ik politiek wil zijn wordt bepaald door meerdere factoren, daar betrek ik ook Jezus of familieleden die niks met politiek doen in. Dat is wat anders dan één persoon kiezen en hem of haar als voorbeeld nemen. Daarmee beperk je jezelf denk ik. 

5) Wat is de voornaamste reden dat je voor het bestuur van PerspectieF hebt gesolliciteerd?
Wat mij écht triggerde was toen ik bij mij lokale fractie in Hellendoorn vrij hoog op de stemlijst kwam. Als gevolg hiervan gingen andere partijen ook jongeren bij hun partij betrekken, waardoor jongeren hun stem konden laten horen. Toen dacht ik: dit moet op meer plekken gebeuren, en groter worden aangepakt. Jongeren hebben een mening, en die moeten we laten horen in de politiek. Daarom heb ik ook de functie lokaal gekozen, zodat lijntjes tussen lokaal en landelijk korter worden. Je hoort vanuit jongeren namelijk best vaak: “Ik wil wel, maar ik heb geen idee hoe”. Ik hoop dat dat kan veranderen.  

6) Op welke thema’s moeten jongeren zich dan meer uitspreken?  
Ik vind huisvesting een heel belangrijk thema. Ik vind dat jongeren binnen de ChristenUnie hierin meer gehoord moeten worden. De economie is een ander voorbeeld. Ook pensioenen zijn voor ons belangrijk, en laten we natuurlijk het klimaat niet vergeten. Eigenlijk de thema’s die voor jongeren op de lange termijn belangrijk zijn. Het is dus niet terecht om een duidelijk onderscheid in de prioriteit van onderwerpen aan te brengen, eigenlijk is elk thema op de lange termijn belangrijk voor jongeren. 

7) Wat vind je het meest uitdagend aan de functie die je gaat bekleden?
Ik wil het liefst de lijntjes tussen lokale en landelijke afdelingen verkorten. Ik wil jongeren op lokaal niveau in contact brengen met de ChristenUnie en PerspectieF, zodat ook zij invloed kunnen krijgen. Je hebt altijd leden die zicop de achtergrond willen houden, en dat is prima. Toch moeten we het samen doen. Vooral in het geval van jongeren is het tot nu toe vrij lastig om dingen voor elkaar te krijgen, daar wil ik graag verandering in brengen door jongeren te enthousiasmeren en op de juiste plek te krijgen. En zo de betrokkenheid van jongeren te vergroten. Want op de juiste plek komt men tot bloei en draagt ze vrucht. 

Redacteur: Jochem Duinhof 

 
 
 

 

« Terug

Reacties op 'Kandidaatsbestuurslid lokaal: Eva Kerklaan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari