-
Rapport destabilisatiepreventie
Lees meer over "Rapport destabilisatiepreventie"Iedereen is voor vrede en tegen oorlog, dat spreekt voor zich. Zeker als je dit bij politieke partijen navraagt. Ondanks dit algemeen gevoelde enthousiasme voor vrede, komen we overal ter wereld conflicten tegen van allerlei soort, van open oorlogen tot sluimerende binnenlandse onrust. De taak die politieke partijen hebben, is volgens mij niet om vroom hun afkeur van oorlog uit te spreken, maar om concreet beleid te ontwikkelen om vrede te bevorderen.
-
Hoe de EU moet werken aan haar invloedssfeer
Lees meer over "Hoe de EU moet werken aan haar invloedssfeer"“Rusland is een klassieke moderne mogendheid. Poetin denkt in termen van territoriale veiligheid, met Oekraïne als bufferzone. Hij ziet Oekraïne als zijn eigen invloedssfeer, een land waar hij recht op heeft. Het is wel heel erg een 19e-eeuwse gedachte. In het Westen denken wij zo niet. We moeten eraan wennen dat de wereld weer teruggaat naar hoe het altijd is geweest. De internationale betrekkingen worden steeds ouderwetser, met invloedssferen en landen die hechten aan soevereiniteit. Er is nog een Gallisch dorpje in de wereld dat het helemaal anders doet en dat is de Europese Unie.” - Rob de Wijk. Maar is dat zo?
-
Een roep om mensenrechten in Europees asielbeleid
Lees meer over "Een roep om mensenrechten in Europees asielbeleid"Er is weinig zicht op een humane oplossing van de Europese asielcrisis. Dat blijkt wel als je luistert naar Don Ceder en europarlementarier Tineke Strik (GL) bij de migratieavond van CDJA en PerspectieF van 28 oktober. De huidige situatie met de Dublin-afspraken over asiel, de lidstaat waar de asielzoeker aankomt is verantwoordelijk, werkt niet. Schengen maakt het lastig om een Europees asielbeleid goed te handhaven, de EU schendt mensenrechten via Frontex en alle Europese landen kijken vanuit eigenbelang weg. Ondertussen zitten asielzoekers in limbo, ongeacht of ze terecht vluchten of niet. Zo mogen we niet omgaan met kwetsbare mensen op de vlucht? Het wordt tijd voor wat discussie over het falen in het verleden en wat vooral moet tellen in een nieuw asielbeleid in Europa.