Statement: Migratieovereenkomst Tunesië verplaatst slechts het probleem

Tunesie

Statement: Migratieovereenkomst Tunesië verplaatst slechts het probleem

De Europese Commissie heeft namens de EU een migratiedeal gesloten met Tunesië. PerspectieF is tegen deze deal. Deze overeenkomst biedt het autocratisch regime in Tunesië geld voor het verbeteren van grensbewaking, registratie en terugkeer van migranten en verschillende investeringen in onderwijs, de techsector en duurzame landbouw (1). Het is maar zeer de vraag of dit geld ten goede komt aan de Tunesische bevolking.

Naast de vraag of het geld goed wordt besteed blijft het gissen onder welke voorwaarden de deal precies is gesloten. De tekst van het akkoord geeft geen duidelijk antwoord op de vraag hoe de hoeveelheid migranten omlaag zou moeten gaan (2). Dit geeft de Tunesische overheid veel vrijheid om het terugdringen van migratiecijfers zelf in te vullen.

Perspectief maakt zich zorgen over het grote aantal doden bij pogingen van vluchtelingen om de Middellandse Zee over te steken om in Europa een toekomst te vinden. Overeenkomsten van de EU met autocratische regimes die mensenrechten en humanitaire beginselen met voeten treden verplaatsen echter slechts het probleem. Vluchtelingen sterven dan niet op zee, maar in de woestijn (3). De grondoorzaken van de vlucht naar de Europese Unie worden niet aangepakt en hiermee wordt de illusie van beheersing gewekt.

Om het aantal vluchtelingen naar Europa te verminderen, moeten Nederland en de EU juist stoppen met het financieren van autocratische regimes. Daarnaast moeten ze ook opkomen voor mensenrechten en de mogelijkheid bieden om asiel aan te vragen voordat zij aan een levensgevaarlijke reis beginnen. Dat weigeren zowel Nederland als de EU. Daarmee accepteren ze de vele doden aan de grenzen.

In het verkiezingsprogramma sluit de ChristenUnie migratiedeals uit die ‘een loopje nemen met de mensenrechten.’ PerspectieF deelt dat uitgangspunt. Voor PerspectieF is deze vorm van financiering van de Tunesische dictatuur dan ook ondenkbaar.

(1)  https://nos.nl/artikel/2483065-europese-unie-sluit-migratiedeal-met-tunesie

(2)  https://fd.nl/politiek/1483091/vaag-migratieakkoord-met-tunesie-biedt-weinig-oplossingen-volgens-experts

(3)  https://nos.nl/nieuwsuur/video/2483055-zo-laat-tunesie-ongewenste-zwarte-migranten-achter-in-de-woestijn