Transformatie

dinsdag 26 januari 1999 19:49

De PvdAheeft Niet Nix, D66 Opschudding en nu kennen zelfs de Reformatorisch Politieke Federatie en het Gereformeerd Politiek Verbond de weelde van een groep radicale jongeren in de gelederen. De groep vindt de samenwerking van beide partijen te veel een 'verstandshuwelijk'. De twee werken in de Tweede Kamer al nauw samen; woordvoerders laten nooit na te vermelden dat ze ook namens de andere partij spreken. Er wordt gedacht over een fusie, maar dat gebeurt 'op zijn egeltjes', heel voorzichtig.

Zo behoedzaam, dat op initiatief van drie RPF-Jongeren gisteravond een actiegroep is opgericht die meer elan en bezieling in de samenwerking wil brengen. Gert-Jan Seegers, sinds '94 fractiemedewerker in de Kamer, Roel Freeke (raadslid in Utrecht) en Menno Rasch (voorzitter van de kiesvereniging in die stad) hebben met succes gelijkgestemde GPV-jongeren benaderd. De naam van de groep was snel gevonden: Transformatie, naar de straat in Utrecht waar de oprichtingsvergadering plaatsvond. Een zoals het hoort een degelijke vergadering, want de club ging gelijk in discussie met de directeuren van de twee wetenschappelijke partijbureaus.

Gert-Jan Seegers constateert dat de samenwerking niet leeft bij de achterban. Hij vermoedt dat het allemaal aan de bestuurders wordt overgelaten en hij vindt dat de gesprekken vooral gaan over de techniek van de samenwerking. 'Maar je moet meer praten over je politieke idealen, hoe je een christelijke sociale politiek voert.' De groep bereidt vier conferenties voor over de vormgeving van die politiek, de interne democratie en de organisatie en over het externe optreden van beide partijen, de 'stijl'. En Transformatie gaat gevraagd en ongevraagd adviezen geven aan de twee partijen.

RPF-Kamerlid Andre Rouvoet zegt desgevraagd enthousiast te zijn over het plan.

Bron: Algemeen Dagblad, 26 januari 1999

« Terug

Reacties op 'Transformatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.