Manifest 'Prachtig Plat'

Prachtig Plat groot
LeukereFotoNathan
Door Nathan Kramer op 11 december 2023 om 12:00

Manifest 'Prachtig Plat'

Eind 2022 kwamen een delegatie van PerspectieF en BBB Jong (toen nog in oprichting) samen in het Tweede Kamergebouw voor een eerste kennismaking. Het was direct raak, en een jaar later wordt het manifest Prachtig Plat gepresenteerd over het belang van streektalen in de Nederlandse samenleving.

In januari 2023 verscheen het artikel “Neem de telefoon eens op met gouidag of moi” in NRC Handelsblad, geschreven door Nathan Kramer namens PerspectieF en Stijn van den Berg en Alexander Hendriks namens BBB Jong (https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/30/neem-de-telefoon-eens-op-met-gouidag-of-moi-a4155689). De hoofdpunten uit dit artikel zijn verder verwerkt in het manifest, onder meer over het gebruik van streektalen in de dagelijkse praktijk.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Prachtig plat post

📢 BBB Jong en PerspectieF presenteren het streektalenmanifest “Prachtig plat” op 13 december. Het manifest is niet alleen opgezet om aandacht te vragen voor het behoud van streektalen, maar ook het stimuleren ervan. Zo wordt de culturele diversiteit van Nederland verrijkt met een sterkere positie voor streektalen. Tijdens de presentatie zal het manifest worden overhandigd aan vertegenwoordigers van onze beide partijen om de lijnen tussen de regio en politiek Den Haag kort te houden. Op deze avond zullen er verder lezingen plaats vinden van hoogleraar moderne talen en culturen Marc van Oostendorp en emeritus Hoogleraar Centre for Language Studies Roeland van Hout. Momenteel is het manifest al ondertekend door meer dan 30 landelijke organisaties! Heeft u het manifest al ondertekend, twijfelt u nog of bent u gewoon geïnteresseerd? Kom vooral langs en zie hoe het dialect mensen uit alle regio’s verbindt!
De presentatie zal plaatsvinden op 13 december in het provinciehuis te Assen. Inloop van 19:00 tot 19:30.

Bijlagen