Opinie: wie verdient er echt compensatie?

Banner nieuwsbericht.pngdinsdag 19 april 2022 09:27

Toen ik deze week las dat spaarders uit ons land een flinke compensatie tegemoet mogen zien, keek ik toch even op. Ik behoor namelijk tot de pechgeneratie, de groep studenten die viel onder het leenstelstel. Veel van de studenten die vallen in deze groep hebben zich flink in de schulden gestoken om te kunnen studeren. Voor al deze studenten wordt door Rutte en consorten slechts 1 miljard vrijgemaakt. Veel te weinig. Vandaar dat ik lichtelijk verbaasd was dat de sparende Nederlanders - mensen die al beschikken over vermogen - tot 11,7 miljard euro terug op hun rekening mogen verwachten.

Redacteur: Marnix Koops (PerspeX)

De Hoge Raad heeft namelijk de huidige vermogensbelasting van het Rijk als onrechtvaardig bestempeld. Dit omdat de belastingdienst vermogensbelasting berekende gebaseerd op een fictief rendement dat veel hoger lag dan het daadwerkelijk rendement. Ik sluit mij erbij aan dat dit systeem oneerlijk is. Meer vermogen maakt namlijk meer geld, en de één belegt terwijl de ander alleen spaart. Nederlanders die pech hebben met beleggen of alleen maar sparen met een rente van nagenoeg 0% worden hierdoor benadeeld. Om dit echter terug te betalen uit de staatskas, terwijl er nog geen goed alternatief is voor het belasten van vermogen lijkt mij niet de prioriteit. Dit fictief rendement moet direct vervangen worden door een progressieve vermogensbelasting, die de extreem rijken laat mee betalen aan een eerlijk Nederland.

In mijn ogen is er nameiljk een andere groep die meer recht heeft op eerlijke compensatie. Wie moet de regering eerst vergoeden: welvarende spaarders die net iets te veel belasting hebben betaald over hun rendement, of studenten die moesten lenen om te studeren en daardoor geen kans hebben op de verhitte huizenmarkt?

De ChristenUnie beloofde in zijn verkiezingsprogramma meer te belasten op vermogen om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Helaas is hier in het regeerakkoord weinig van terug te zien. We zien nu zelfs een verlaging van de vermogensbelasting, terwijl de kloof tussen arm en rijk nog groter wordt door de sterke inflatie. Als jongerenvereniging PerspectieF moeten wij onze moederpartij bij de les houden. Ons idiote boxensysteem is zo lek als een mandje en daar komt bovenop dat er amper tot geen belasting op huurinkomsten wordt geheven in Nederland. Om je kapot voor te schamen.

Ik zou willen oproepen deze belachelijke situatie aan te grijpen om de ChristenUnie te waarschuwen. Een land waar 11,7 miljard wordt terugbetaald aan welvarend Nederland en de pechgeneratie slechts 1 miljard mag verdelen klopt van geen kant. Beste meneer Segers: houd je rug recht voor een progressieve vermogensbelasting en laat dit geld terugstromen naar de mensen die geen vermogen hebben. Alleen zo maak je van Nederland een barmhartig, sociaal en eerlijk land.

« Terug

Reacties op 'Opinie: wie verdient er echt compensatie?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2022

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari