Interview met kandidaat-bestuurslid internationaal Annelle van der Wel

Banner nieuwsbericht (1).pngdinsdag 14 juni 2022 15:42

“We moeten ons realiseren dat in Oekraïne op dit moment mensen sterven voor de Europese democratie en onze vrijheid.”

Op de regenachtige avond van Tweede Paasdag spreek ik met Annelle van der Wel, kandidaat Bestuurslid Internationaal. Na een korte voorstelronde, hoor ik haar uit over verschillende hete hangijzers van de internationale politiek. “De ChristenUnie staat te eenzijdig in het Israël-Palestina debat: waar blijft de bredere focus op mensenrechten?"

Redacteur: Marnix Koops

Vanwege mijn krappe schema probeer ik tijdens het Pinksterweekend meermaals contact te zoeken met Annelle. Na drie dagen geen reactie concludeer ik dat ik vast het verkeerde nummer heb doorgekregen, tot ik plots toch een reactie krijg, “Sorry, ik was bij Opwekking (Pinksterconferentie, red.) en even offline”. Naast dat Annelle bij de beperkte groep jongeren hoort die hun mobiel uit kunnen zetten voor een heel weekend, blijft ze tijdens het interview - afwijkend van de huidige tijdgeest - realistisch en genuanceerd.

Voordat we de politiek induiken, kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Annelle, 21 jaar en ik kom uit Bergschenhoek, een dorpje ten noorden van Rotterdam. Ik ben in het laatste jaar van mijn master Political Science, dus dat sluit gelukkig goed aan bij mijn beoogde functie. Afgelopen jaar heb ik een stage gelopen bij de Eurofractie van de ChristenUnie, waar ik mij vooral heb beziggehouden met het klimaatvraagstuk.

Je voelt je dus al aardig thuis bij de ChristenUnie. Als jongere is het natuurlijk moeilijk om een partij te vinden die perfect bij je aansluit. Heb je ooit een andere jongerenpartij overwogen?

Ik heb inderdaad veel getwijfeld, want ik neigde een tijd geleden sterk naar Dwars (jongerenpartij GroenLinks, red.) Ik vind thema’s zoals het klimaat en sociale vraagstukken ontzettend belangrijk en de standpunten van GroenLinks hierover sluiten goed bij mij aan. Achteraf gezien denk ik nu dat ik mij niet thuis had gevoeld bij Dwars; ik vind de christelijke basis van PerspectieF ontzettend mooi en dat geeft toch meer betekenis. Ik verbaas mij echt over de hoeveelheid enthousiaste en gemotiveerde leden binnen onze jongerenpartij!

Wat verwacht je van de functie die je nu gaat betreden, wat zijn de valkuilen?

Ik heb er ontzettend veel zin in, het lijkt mij superleuk om als bestuursevenementen te organiseren, PerspectieF te promoten door heel Nederland en belangrijke punten op de politieke agenda te zetten. Inhoudelijk vind ik het spannend, internationaal is een breed onderwerp en het lijkt mij lastig om overal een standpunt over in te nemen, zeker omdat ik nog best jong ben en nog veel van de wereld moet zien.

Begrijpelijk, toch zal je soms kleur moeten bekennen. Op dit moment wordt er geroepen om Oekraïne versneld toe te laten bij de EU, maar hier kleven ook nadelen aan. Hoe moet PerspectieF zich hierover opstellen?

Het lastige aan een zogenoemde fasttrack is dat de officiële procedures gewoon erg lang duren, sommige Europese landen zijn er al jaren mee bezig. Toch vind ik een fasttrack geen gek idee: we moeten ons wel realiseren dat er in Oekraïne op dit moment mensen sterven voor de Europese democratie en onze vrijheid. Maar het blijft wel dat sommige zaken gewoon op orde moeten zijn, zoals de rechtsstaat en de financiën. Alles bij elkaar genomen, ben ik voorstander van Oekraïens EU-lidmaatschap, maar wel binnen alle procedures.

Om af te sluiten: een heet internationaal hangijzer blijft het Israëlisch-Palestijns conflict. Het optreden van Gert-Jan Segers wordt zeker bij PerspectieF niet altijd gewaardeerd. Hoe sta jij hier in?

Ik sta daar inderdaad wel anders in dan Segers. Ik vind de visie van de moederpartij namelijk te eenzijdig, de Palestijnse kant blijft vaak onderbelicht. Afgevoerde raketten van Israëlische zijde worden amper besproken, terwijl Palestijnse aanvallen wel veel media-aandacht krijgen. Je merkt dat er binnen de ChristenUnie zelf ook onenigheid voorkomt, maar helaas komt dit te weinig aan bod. Gelukkig begint daar verandering in te komen. 13 juni gaat PerspectieF in gesprek met Gert-Jan Segers. Dit wil ik komend jaar zeker voortzetten!

 

« Terug

Reacties op 'Interview met kandidaat-bestuurslid internationaal Annelle van der Wel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2022

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari