Kok, PerspectieF en Johannesburg

maandag 12 februari 2001 00:00

In 2002 zal in Johannesburg (Zuid-Afrika) de vervolgconferentie op Rio worden gehouden waar de resultaten zullen worden geëvalueerd. Namens de Nederlandse jeugd zullen ook twee jongeren plaats nemen in de afvaardiging naar deze conferentie. Eén van deze jongeren is Frank Mulder, actief lid van PerspectieF.

Brief aan Kok
Elk land zal in 2002 een Nationale Strategie af moeten hebben. Dit is afgesproken in Rio in 1992. Omdat de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling zich zorgen maakte dat Nederland dit niet zou doen is er in januari een brief gestuurd naar premier Kok. In deze brief, die ook is ondertekend door PerspectieF, schreven de jongeren onder andere dat Nederland een enorm gezichtsverlies zou leiden als er geen Nationale Strategie zou zijn voor 2002.

Lat extra hoog leggen
In reactie op de brief, die mede door PerspectieF is ondertekend, heeft premier Kok vandaag in een brief gezegd dat hij vindt dat ons land bij het ontwikkelen van een nationale strategie voor duurzame ontwikkeling, zoals afgesproken op de top in Rio in 1992 "de lat extra hoog moet leggen". PerspectieF is hier blij mee en wacht met belangstelling de nota af die Kok op dit moment aan het schrijven is.

Hieronder volgt de brief die wij ontvingen van premier Kok. De brief die is verstuurd naar premier Kok kun je hier lezen.



Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling
T.a.v. de heer van Ewijk
Postbus 19269
3501 DG UTRECHT


Kenmerk: 01M398847

´s-Gravenhage, 12 februari 2001


Geachte heer van Ewijk,

Met belangstelling heb ik uw brief van 18 januari 2001 gelezen. U vraagt namens de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling en de Jongerencoalitie mijn aandacht voor de ontwikkeling van een nationale strategie voor duurzame ontwikkeling.

Naar mijn menig is Nederland succesvol in het ombuigen van de trend dat de economische groei gepaard gaat met een evenredige groei van milieudruk. Het is zelfs voor vrijwel alle milieuproblemen gelukt een absolute ontkoppeling tot stand te brengen: de vervuiling daalt terwijl de productie en consumptie groeien. Voor het hardnekkige vraagstuk van energiegebruik en klimaatverandering moet de trendbreuk nog binnen bereik komen.

Bij het opstellen van het huidige Regeerakkoord zijn extra maatregelen afgesproken om milieudoelen te bereiken. Zo zijn er ondermeer extra middelen beschikbaar gesteld voor het CO2-reductieplan en voor het inpassen van infrastructurele werken, en is de afspraak gemaakt om bij méér dan behoedzame economische groei de extra milieudruk zoveel mogelijk te compenseren. Bovendien worden landen in Midden -en Oost Europa en in de Derde Wereld met omvangrijke middelen gesteund bij energiebesparing, het tegengaan van verspilling en het minder afhankelijk worden van fossiele energie door middel van het zogenaamde Joint Implementation en Clean Development Mechanism.

Al deze maatregelen kunnen geenszins reden voor zelfgenoegzaamheid zijn. Het is noodzakelijk om in de toekomst het evenwicht tussen economische ontwikkeling en natuur en milieu verder te versterken. Het beschikbaar stellen van extra financiële middelen is daarbij zeker niet het belangrijkste.

In 2001 wil het kabinet een nationale strategie voor duurzame ontwikkeling ontwikkelen. Alle andere landen op de wereld doen dat ook. Ons land moet daarbij de lat extra hoog leggen, vind ik. Voor het bereiken van onze doelstellingen zijn we vervolgens weer afhankelijk van de inzet van het bedrijfsleven en de burgers. Ik onderschrijf uw stelling dat jongeren, met het oog op de toekomst, de grootste belanghebbenden zijn. Uw brief beschouw ik derhalve als een steun in de rug. Ik ben u hiervoor erkentelijk.


Met de meeste hoogachting,


W. Kok

« Terug

Reacties op 'Kok, PerspectieF en Johannesburg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.