Eppo Bruins bij PerspectieF Nijmegen: “Jullie hebben een speciale rol in de partij dus laat je vooral horen!”

Artikel PPF Nijmegen.jpgdonderdag 02 juli 2020 13:29

“We hebben allebei een opdracht. Wij in de politiek om open te staan voor de goeie ideeën die jongeren hebben en jullie om ons het vuur aan de schenen te leggen, mee te denken en ons te prikkelen. Jullie moeten laten zien dat je relevant bent, en dat kunnen jullie!”

Een open uitnodiging van ChristenUnie-fractievoorzitter Gelderland Dirk Vreugdenhil. En er komen meer uitnodigingen voorbij. Met een Instagram Live-event trappen we af als kersverse PerspectieF-afdeling: de afdeling Nijmegen! We organiseren dus we bestaan. En we hebben gelijk een arsenaal aan tips, onderwerpen en – zoals gezegd – uitnodigingen voor samenwerkingen.

Hoe ben jij van waarde voor je stad? Dát is de insteek van het event en de reden dat we als handvol enthousiastelingen de afdeling Nijmegen hebben opgericht. Genoeg voer voor een uitgebreid gesprek met drie fascinerende sprekers. Provinciaal fractievoorzitter Dirk Vreugdenhil en buurtwerker en maatschappelijk organisator Ruben Allen. En als verrassing voor de kijker komt Tweede Kamerlid Eppo Bruins ons succes wensen – waarbij we natuurlijk ook nog een paar vragen stellen. Want wat zit er in de pijplijn voor jongeren en studenten?

Een schouderklopje voor onszelf, want Coalitie-Y – ooit ontstaan bij PerspectieF – heeft een aantal onderwerpen in die ‘pijplijn’ aangeleverd. Eppo: “Ten eerste zijn we bezig met het leenstelsel, we willen de basisbeurs terug. Inmiddels hebben we een meerderheid van partijen die een vorm van de basisbeurs willen. We praten nu als woordvoerders in de Tweede Kamer over hoe die basisbeurs eruit moet zien. Het tweede is de arbeidsmarkt voor jonge mensen. We willen minder flexbanen en dat jonge mensen eerder een vaste baan kunnen krijgen. En het derde: de woningmarkt. Er zijn voor starters nauwelijks woningen. Zowel huur als koop zijn eigenlijk niet te betalen. Op de arbeidsmarkt hebben we stappen kunnen zetten, maar de woningmarkt ligt ingewikkeld. Ik zou graag zien dat een volgend kabinet de regie neemt op volkshuisvesting zodat je van bovenaf kan zeggen: dit moet gebouwd worden en niet rijtjeshuis na rijtjeshuis van drieënhalve ton, maar kleinere bewoning die goed te betalen is. En al deze onderwerpen gooien we door een generatietoets. Dat is een begrip geworden in de Tweede Kamer door Coalitie-Y. Bij alle regels die we maken kijken we: wat is precies de invloed van zo’n maatregel, niet alleen van mensen van mijn leeftijd of oudere mensen maar ook de komende generatie?”

En wat doen we met de kloof tussen burger en politiek? Want tja, politiek lijkt ver weg, hardhorend en glad. Dirk: “Eén: er zijn mensen in de politiek die wíllen dat die kloof er is om te laten zien: kijk, het zijn allemaal zakkenvullers. Wees daar alert op! Twee: er is altijd afstand tussen burger en politiek nodig. Wij staan op afstand omdat we keuzes moeten maken die niet alleen van belang zijn voor jou, we moeten rekening houden met alle belangen. Een klein beetje afstand is daarom goed en ook belangrijk. En drie: je hebt gewoon gelijk. De afstand tussen burgers en politiek, maar zeker tussen jongeren en politiek is veel te groot. En daarin hebben we allebei een opdracht. Wij in de politiek om open te staan voor de goeie ideeën die jongeren hebben, maar jullie om het vuur aan de schenen te leggen en mee te denken en ons te prikkelen.”

Ruben is daar heel praktisch zelf mee bezig: om de kloof tussen Nijmegenaar en stadhuis te dichten.  Ruben: “Een groot probleem is dat mensen niet veel vertrouwen hebben in overheden, in politici. Door de jaren heen zijn er veel wethouders geweest met mooie plannen die niet waargemaakt worden. Mijn werk is dan een bruggenbouwer te zijn. Ik probeer de twee werelden van stadhuis en bewoners dichter bij elkaar te brengen. Ideeën, initiatieven, of misschien wel klachten worden niet altijd serieus genomen door de gemeente.” Dus: de ene hand uitsteken naar een buurtbewoner en de ander naar een ambtenaar. Om vertrouwen terug te winnen en om beleid mét mensen te maken in plaats van alleen óver mensen.

Dus wat gaan we doen als kersverse PerspectieF-afdeling? We gaan thema’s oppakken die relevant  zijn voor jongeren en studenten, we gaan ons aansluiten bij organisaties die Nijmegen een stukje mooier willen maken, we gaan met ideeën bij het gemeentehuis of het Provinciehuis – zo ver is Arnhem niet! – aankloppen. Kortom: we gaan politiek-maatschappelijk pionieren in een groen, jong links bolwerk. En wat nog meer? Eppo: “Een jongerenorganisatie heeft in een stad als Nijmegen een unieke plek. De ChristenUnie is een vooruitstrevende progressieve en hoopvolle partij, we kijken graag naar de toekomst, en juist jongeren in een progressieve stad hebben daar een rol in. Bemoedig elkaar in het geloof, in hoe je in het leven staat en in wat je tegenkomt. En je kunt elkaar scherpen in meningsvorming en identiteit. En trek ons ouwe mensen gewoon de 21e eeuw in en leer ons hoe de nieuwe tijd er uitziet. Dus laat je vooral horen!” Dirk: “Laat je horen als je onrecht ziet, als je misstanden ziet, maar laat je ook horen als je dingen ziet die een fantastisch voorbeeld kunnen zijn voor anderen. We zijn op zoek naar verhalen uit de samenleving die we de politiek in kunnen nemen omdat we dat nodig hebben om goede besluiten te kunnen nemen.” Ruben: “Gewoon lekker beginnen. Je hebt altijd enthousiasme, passie nodig. Het begint met een stukje betrokkenheid met een doelgroep. Dan kijk je wat je kan bieden. Deze coronatijd maakt het een mooie uitdaging om iets te kunnen bieden voor mensen die binnen zitten en niets kunnen betekenen. Wat je nodig hebt is een stukje lef, een stukje durf, en gewoon gaan. Als je iets nooit gaat beginnen dan weet je ook niet hoe het gaat eindigen en hoe het gaat lopen.”

Nieuwsgierig naar de rest van het gesprek? De video is terug te kijken op ons Instagramkanaal: https://www.instagram.com/p/CCB6QWlhSYG/

Instagram: https://www.instagram.com/perspectiefnijmegen/
Facebook: facebook.com/perspectiefnijmegen
Twitter: https://twitter.com/PpFNijmegen

« Terug

Archief > 2020

december

november

oktober

september

augustus

juli

mei

april

maart

februari

januari