Berichten geschreven door Willem Holdijk

 1. Artikel Willem Vrijheid
  Door Willem Holdijk op 5 juni 2024 om 09:37

  Christelijke vrijheid is radicaal anders dan moderne vrijheid en juist nú zo belangrijk

  Jouw vrijheid, onze missie. Dat is de campagneslogan van de ChristenUnie voor de aankomende Europese verkiezingen van 6 juni. Voor sommigen roept de slogan ook vragen op. Vrijheid wordt gezien als dé kernwaarde waar vooral liberale politieke partijen zich mee willen onderscheiden. Toch is vrijheid ook een door en door christelijke begrip.

  Lees meer over "Christelijke vrijheid is radicaal anders dan moderne vrijheid en juist nú zo belangrijk"
 2. Artikel Willem
  Door Willem Holdijk op 6 mei 2024 om 12:09

  Waarom is geloofsvrijheid nog geen speerpunt voor de Europese Unie?

  Geloofsvrijheid is één van de speerpunten voor de ChristenUnie tijdens de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement. En dat is niet zonder reden, want de vrijheid van geloof staat internationaal steeds meer onder druk. Rapporten van Open Doors en Kerk in Nood laten jaarlijks grote stijgingen zien van het aantal slachtoffers van vervolging en discriminatie om hun geloofsovertuiging.

  Lees meer over "Waarom is geloofsvrijheid nog geen speerpunt voor de Europese Unie?"
 3. Willem religie
  Door Willem Holdijk op 22 april 2024 om 20:36

  Europese Unie ziet bescherming van religieuze minderheden over het hoofd

  Europa is een divers continent. Een lappendeken van minderheden met elk hun eigen (regionale) talen, godsdiensten en culturele gebruiken. Logischerwijs bevinden veel van deze minderheden zich ook in de lidstaten van de Europese Unie.  In Nederland bijvoorbeeld zijn er Friezen en Limburgers, elk met hun eigen dialect en culturele gebruiken. Wereldwijd ligt ten aanzien van minderheden in veel gevallen -vanuit etnische conflicten of andere belangen- uitsluiting, vervolging en discriminatie op de loer. Wereldwijd horen we hier vaker over, maar ook in Europa is religieuze intolerantie een groeiend fenomeen.

  Lees meer over "Europese Unie ziet bescherming van religieuze minderheden over het hoofd"
 4. Iraanse garde
  Door Willem Holdijk, Johannes de Jong op 4 maart 2024 om 13:07

  Revolutionaire Garde hoort thuis op de Europese terreurlijst

  Mohsen Mazloum, Mohammad Faramarzi, Vafa Azarbar en Pejman Fatehi. Vier Koerdische gevangenen die afgelopen 29 januari zijn opgehangen in een Iraanse gevangenis vanwege hun deelname aan Jina Amini-protesten in 2022 en 2023. Op woensdag 3 januari kreeg Roya Heshmati 74 zweepslagen in een Iraanse gevangenis omdat ze had geweigerd een hidjab te dragen. Het zijn maar twee van de recente voorbeelden van de talloze verschrikkingen die de bevolking van Iran moet verdragen van het totalitaire en extremistische regime.

  Lees meer over "Revolutionaire Garde hoort thuis op de Europese terreurlijst"
 5. Herwaardering Europa
  Door Willem Holdijk op 22 januari 2024 om 17:53

  Buitenlandbeleid: Tijd voor een herwaardering van religie

  De wereld wordt steeds religieuzer. 84% van de wereldbevolking identificeert zichzelf met een religie en dit aandeel groeit. Buiten Europa, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, is de aanwezigheid van religie ook steeds zichtbaarder in de samenleving. Deze wereldwijde trend leidt onherroepelijk tot een grotere invloed van religie op het internationale politieke toneel. Voor de Europese Unie als geopolitiek blok zou dit dan ook een reden moeten zijn om religie een centrale plek te geven in haar buitenlandbeleid.

  Lees meer over "Buitenlandbeleid: Tijd voor een herwaardering van religie"
 6. Ontwikkelingssamenwerking
  Door Willem Holdijk op 14 november 2023 om 20:55

  Waar ontwikkelingssamenwerking wel niet goed voor is

  De doorrekening van partijprogramma's door het CPB heeft weer verrassende resultaten opgeleverd. Zo wil de VVD ontwikkelingssamenwerking, afgezien van noodhulp, totaal wegbezuinigen. Het is niet de eerste keer dat ontwikkelingssamenwerking ten onrechte het ondergeschoven kindje is geworden van bezuinigingen, gestoeld op een argumentatie dat het geen impact heeft. Maar dit is pertinent onjuist. Ontwikkelingssamenwerking is hét instrument om tot concrete oplossingen te komen voor de wereldwijde problemen van nu.

  Lees meer over "Waar ontwikkelingssamenwerking wel niet goed voor is"
 7. opinie armenie
  Door Willem Holdijk op 13 november 2023 om 22:35

  De Europese Unie moet geloofwaardiger opereren, wil het Armenië werkelijk ondersteunen

  Op 17 oktober gaf de Armeense premier Nikol Pasjinjan een speech in het Europees Parlement in Straatsburg. Pasjinjan stelde dat Armenië klaar is voor verdere toenadering tot de Europese Unie op basis van ‘gedeelde waarden’ en ‘democratie’. Pasjinjan ziet de EU als een betrouwbare vervanger van Rusland, nu het Kremlin in de ogen van veel Armeniërs onbetrouwbaar is door openlijk de kant van Azerbeidzjan te kiezen in het conflict rondom Nagorno-Karabach (een enclave van Armeniërs waarover Azerbeidzjan de controle heeft opgeëist, met een uittocht van Armeniërs tot gevolg, red.)

  Lees meer over "De Europese Unie moet geloofwaardiger opereren, wil het Armenië werkelijk ondersteunen"
 8. Ondersteun Armenie
  Door Willem Holdijk op 28 september 2023 om 15:04

  Hulp aan Armeense vluchtelingen broodnodig

  Op dit moment van schrijven zijn al meer dan 50.000 Armeniërs gevlucht van Nagorno-Karabach naar Armenië. De Armenen, waarvan de meerderheid christen is, vrezen voor een etnische zuivering nu Azerbeidzjan is begonnen met een “anti-terroristische operatie” in de regio.  Het baart PerspectieF zorgen dat de situatie voor deze mensen in hoog tempo verslechtert. 

  Lees meer over "Hulp aan Armeense vluchtelingen broodnodig"
 9. Statement duurzaam reizen
  Door Willem Holdijk, Bestuur van PerspectieF op 11 september 2023 om 13:13

  Statement Duurzaam Internationaal Reizen

  PerspectieF reist vanaf vandaag alleen met de trein voor internationale politieke reizen. We kiezen nadrukkelijk voor deze optie om onze politieke waarden verder uit te dragen. Om ons heen zien en horen we elke dag over de gevolgen van klimaatverandering, veroorzaakt door onze manier van leven. De politiek geeft op het gebied van reizen vaak niet het goede voorbeeld. 

  Lees meer over "Statement Duurzaam Internationaal Reizen"
 10. Race to the botom (klein)
  Door Willem Holdijk op 30 juni 2023 om 20:58

  Durven hopen op een barmhartiger en rechtvaardiger Europees migratiebeleid.

  Een regelrecht drama voltrok zich op 14 juni bij de Griekse kust. Een boot met aan boord honderden vluchtelingen sloeg om. Meer dan 80 lichamen zijn tot nu toe geborgen en tussen de tweehonderd en zeshonderd mensen zijn nog steeds vermist. PerspectieF ziet de scheepsramp met leden ogen aan en vraagt aandacht voor de mensen en families die dachten op weg te zijn naar een betere toekomst.

  Lees meer over "Durven hopen op een barmhartiger en rechtvaardiger Europees migratiebeleid."