Opinie: Wat telt écht?

Verkiezingsprogrammawoensdag 03 februari 2021 17:31

Kiezen voor wat écht telt. Het klinkt heel mooi, en dat kán het ook zijn. Maar wat telt er nu echt? Om daarachter te komen, las ik om te beginnen maar eens het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Honderdvierenveertig pagina’s. A4. Geen voet- of eindnoten, geen voor-, na, - of dankwoord. Het is een flink boek. Nu houd ik van lezen, dus dat was voor mij geen enkel probleem. Maar de manier waarop Gert-Jan Segers op Instagram gekscherend in twee minuten poogt samen te vatten wat er in het partijprogramma staat (#mand!) geeft aan dat het nog niet zo eenvoudig is om te benoemen wat écht telt. Nu is dat begrijpelijk: de ChristenUnie is een smeltkroes van heel diverse christenen, en vanuit de geschiedenis bestaan er meerdere standpunten, zo goed mogelijk verenigd in één partij, in één partijprogramma.

Redacteur: Sophia de Vries

Voor een sterke campagne is het wel zaak dat slechts een paar speerpunten gedistilleerd worden uit het omvangrijke partijprogramma. Die speerpunten zie ik niet terug, en dat is problematisch. Er zijn maar zoveel dingen die je belangrijk kunt vinden, en die je bovenaan je prioriteitenlijstje kunt zetten. Anders krijg je taferelen à la Rutte: die maakte topprioriteit een overtreffende trap van prioriteit. Toen ook van dat begrip de waarde door veelvuldig gebruik verminderde, verscheen de absolute topprioriteit. Ik hoop vurig dat de ChristenUnie niet mee zal gaan in deze tendens, en zo met 76 supermegatopprioriteiten de campagne ingaat.

Hoe vinden we dan dat wat écht telt? Het advies van onze partijleider: lees het programma óf zoek het thema op dat je aan het hart gaat zodat je weet wat je op dat punt van de ChristenUnie kunt verwachten. Het eerste raad ik je aan, het tweede raad ik je af. Om te weten wat nu echt telt voor de ChristenUnie, moet je vooral níét zoeken naar enkel de thema’s die voor jou van belang zijn. Daar zijn een paar redenen voor.

De eerste is dat je misschien tevreden wordt gesteld door de huidige ChristenUnie-visie over dat bepaalde onderwerp waarnaar je op zoek bent, maar je je mogelijk niet geheel kunt verenigen met andere standpunten. Dat is niet vreemd, en ook niet erg. De ChristenUnie is een partij, niet één persoon, en het partijprogramma reflecteert dus ook een veelheid aan standpunten. Zoveel mensen, zoveel meningen. Geen probleem dus, wanneer je je niet zonder enige op- of aanmerkingen kunt verenigen met het gehele programma. Maar negeer dat niet. Het kan problematisch worden wanneer je standpunten waarmee je het fundamenteel oneens bent voor het gemak maar negeert. Natuurlijk wil ik dat iedereen op de ChristenUnie stemt, maar liefst wel enkel wanneer je het eens bent met wat we van plan zijn. Het kan zo tegenvallen als er door onze toekomstige Kamerleden goed resultaat geboekt wordt op een standpunt waar je niet achter stond. Die teleurstelling wil ik je besparen.

De tweede reden om niet enkel de thema’s op te zoeken die voor jou van belang zijn is: jouw stem heeft invloed op ons allen. Stem dus ook zo dat je je kunt verenigen met standpunten die jou niet persoonlijk raken, maar voor een ander wel (ik noem een AOW-leeftijd, die voor menig PerspectieF-lid nog niet bijster relevant zal zijn). Het past, mijns inziens, in sociaal-christelijk denken om ook ‘de ander’, wie dat ook moge zijn, mee te nemen in je overwegingen.

Mijn advies dus, wijkt slechts een béétje af van dat van Gert-Jan.

Lees het partijprogramma. Indien je tijd over hebt, en het heeft je interesse, lees dan ook bijvoorbeeld het D66- of PVV-verkiezingsprogramma. Gewoon om te zien hoe anderen het aanpakken, en hoe (toch ook veel) andere mensen over bepaalde zaken denken, en waarom.

Geen tijd voor? Zoek dan inderdaad een thema op dat je aan het hart gaat. Maar, klik óók op een thema dat je werkelijk niets doet. Gewoon om te zien waarom ook dat écht telt.

Wat telt echt voor jou? Laat het de redactie weten via perspex@perspectief.nu.

« Terug

Reacties op 'Opinie: Wat telt écht?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari