leeskring christelijk-politiek gedachtegoed

Leeskring banner.pngdonderdag 19 augustus 2021 15:32

Al twee jaar brengt de leeskring leden van onze beide verenigingen samen om de bronnen van het christelijk-politieke denken te bestuderen. Ook komend seizoen gaat de leeskring weer van start!

Beste leden van CDJA, PerspectieF en andere geïnteresseerden,

Al twee jaar brengt de leeskring leden van onze beide verenigingen samen om de bronnen van het christelijk-politieke denken te bestuderen. Ook komend seizoen gaat de leeskring weer van start! In de leeskring willen we ons laten inspireren en uitdagen door fundamentele teksten uit de traditie van de christendemocratie en confessionele politiek. Maar we lezen ook invloedrijke politiek-filosofische werken van buiten deze traditie. Waarom deze leeskring? Omdat onze gezamenlijke traditie een schat aan actuele ideeën bevat die smeekt om door ons te worden opgegraven. Maar bovenal zijn we overtuigd dat we de toekomst van de christelijke politiek slechts kunnen vormgeven als wij ons zélf eerst laten vormen door de grote denkers uit onze traditie.

In deze leeskring laten wij de politieke waan van de dag achter ons en richten ons op teksten en auteurs die de tand des tijds al hebben doorstaan. De nadruk van de leeskring ligt bij het verstaan van de vaak uitdagende teksten. De afgelopen jaren is een rijk scala aan denkers al langsgekomen: Augustinus, Kuyper en Ratzinger, maar ook Dostojevski en Dante. We lezen de teksten ter voorbereiding en tijdens de bijeenkomst bespreken we de belangrijkste passages onder leiding van een expert. Er is veel ruimte voor interactie en discussie. Afgelopen jaren kwamen al langs: prof. George Harinck, prof. Rudi te Velde, dr. Wouter Beekers en vele anderen.

Dit jaar heeft de leeskring een nieuwe opzet. Het jaar bestaat uit drie thematische blokken van elk drie sessies, die de rode draad vormen van de te behandelen politiek-filosofische teksten. De thema’s zijn (onder voorbehoud):

  • Klassieke bronnen van de christendemocratie en confessionele politiek
  • Christelijke politiek vs. conservatisme
  • Christelijke politiek en klimaat

De bijeenkomsten vinden gemiddeld eens per maand plaats op een dinsdagavond. Onder voorbehoud van corona-maatregelen komen we afwisselend samen op het partijbureau van de ChristenUnie en het CDA in respectievelijk Amersfoort en Den Haag. Vooraf bestaat de mogelijkheid om samen te eten (18:30) waarna om 19:30 het programma van start gaat. Van 19:30 tot 22:00 verzorgt de genodigde expert een korte inleiding en bespreken we de gelezen tekst. Na afloop is er een borrel. Voor de onkosten vragen wij elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €35. Er zijn beperkt plekken beschikbaar, dus bij veel aanmeldingen zullen wij een selectie moeten maken op basis van motivatie en groepssamenstelling. Als je deelneemt verwachten we commitment, beschikbaarheid op de maandelijkse dinsdagavond is een vereiste. Lidmaatschap van CDJA of PerspectieF is niet noodzakelijk, dus voel je vrij deze uitnodiging te delen met andere geïnteresseerden. Aanmelden kan tot uiterlijk 5 september door middel van het volgende formulier: https://forms.gle/u3cYwj6TDHLC7SsF9.

Bij vragen: neem contact op met Marc, marchanna2000@gmail.com, 0612362946.

Hartelijke groet,

Organisatoren christelijk-politieke leeskring 2021/2022

Jonathan van de Gronden
Marc Hanna
Riekert te Velde                      
Ariën Voogt

« Terug

Reacties op 'leeskring christelijk-politiek gedachtegoed'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari