PerspectieF is tegen opschorting van associatieverdrag

woensdag 05 september 2001 00:00

Persbericht PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

In het NOSradio nieuws van gisteren, 5 september 2001 werd vermeld dat de Nederlandse Politieke Jongerenorganisaties een gezamenlijke verklaring hebben uitgebracht waarin onder andere gepleit wordt voor opschorting van het associatieverdrag met Israël. Eveneens wordt gepleit voor een sterkere rol van de EU in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Ook PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie werd daarbij genoemd. Dat laatste is echter onjuist.

In de verklaring was een disclaimer opgenomen waarin werd vermeld dat met name PerspectieF op een aantal punten een mening had die afweek van het meerderheidsstandpunt van de deelnemers aan de reis. Dit geldt bijvoorbeeld de opschorting van het associatieverdrag. Om een aantal redenen is PerspectieF tegen opschorting hiervan. Het opschorten van het associatieverdrag is een strafmaatregel, waarmee duidelijk een standpunt wordt gekozen in het conflict. Op het beleid van Israël is wellicht kritiek te leveren, maar het conflict is te complex om dit ongenuanceerd te doen en partij te kiezen. Ook de Palestijnse lei is zeker niet schoon. Iemand op zijn tekortkomingen wijzen is nuttig, maar zonder meer partij kiezen is niet verstandig.

De Politieke Jongeren Organisaties pleiten voor een sterkere rol van de EU in de onderhandelingen. Een sterke onderhandelingspositie kan alleen verkregen worden als de onderhandelaar een neutrale positie inneemt. Zoals boven vermeld lijkt dat niet te gebeuren wanneer het associatieverdrag opgeschort wordt. Een van de redenen voor de opschorting zou het verkrijgen van een betere machtsbalans in het conflict zijn. Hoewel de Palestijnen in een underdogpositie zitten, zijn zij op dit moment niet vredelievend, en kansen om meer geweld tegen Israël te gebruiken zullen zeker worden gegrepen.

PerspectieF beseft dat de Palestijnen op dit moment een uitzonderlijk moeilijk leven hebben, en beseft eveneens dat Israël daar gedeeltelijk op kan worden aangesproken. Opschorting van het associatieverdrag is hiervoor echter een te zware maatregel die verkeerde politieke effecten kan hebben.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF is tegen opschorting van associatieverdrag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.