Bezoek PerspectieF aan Politiek Zwitserland

maandag 08 maart 2004 00:00

Van donderdag 19 t/m dinsdag 21 februari mocht Johannes de Jong namens PerspectieF de zusterpartijen in Zwitserland bezoeken. Nu is een reis naar Zwitserland niet echt bijzonder maar Johannes vond het wel bijzonder om te zien hoe ook in Zwitserland zusterpartijen van de ChristenUnie actief zijn.

Verslag van Johannes:

De EVP (4000 leden) en EDU (3000 leden) zijn twee kleine christelijke partijen die een gezamenlijke fractie van 5 zetels hebben in het Zwitserse parlement (EVP 3, EDU 2). I.t.t. de ChristenUnie hebben ze beide bij de laatste verkiezingen winst geboekt. Donderdag verbleef ik, Johannes, bij de secretaris van de EVP (tevens de directeur van het partijbureau) Joel Blunier. Joel (30 jaar) heeft me die dag veel uitgelegd over de EVP. De EVP bestaat al sinds 1919 en is een partij die iets links van de ChristenUnie staat. Ze zijn christelijk-sociaal en hebben vooral achterban in de protestantse staatskerk en een deel van de evangelicale ‘vrije gemeenten’. In Zwitserland is de opkomst bij verkiezingen maar 45%! Dit komt ook door de vele referenda die in dit land gehouden worden. Toch verandert er hier iets onder de jongeren, die tonen weer wat meer belangstelling voor de partijpolitiek. Een partij heeft hier vaak meer zetels dan dat het aantal leden doet vermoeden omdat de contributie vrij hoog is. Dit komt weer omdat partijen niet gesubsidieerd worden. Het geld dat hier in partijen gestoken wordt is men in Zwitserland kwijt aan het referendum systeem (zij het dat dit laatste aanmerkelijk duurder is). Duidelijk is dat de EVP graag samenwerkt met de ChristenUnie. Zo heb ik donderdag samen met Joel gekeken hoe publicaties van ons wetenschappelijk instituut door hen vertaalt kunnen worden. Dit wordt trouwens waarschijnlijk door EDU en EVP gezamenlijk in overleg met het WI gedaan.

Vrijdagochtend ben ik vroeg naar Zurich gegaan. De voorzitter van de EVP in de stad Zurich, Richard Rabelbauer, heeft me het oude centrum laten zien. Onder een kop koffie heeft hij me uitgevraagd over hoe we dingen in de ChristenUnie aan willen pakken richting kiesverenigingen en het activeren van leden. Ik kon hem daar e.e.a. van vertellen en hij was met name geïnteresseerd in het concept van de permanente campagne. Afgesproken is dat er informatie van ons vertaalt en wel naar hun toegestuurd wordt. De permanente campagne wordt een exportproduct! Na een kort bezoek aan het EVP partijbureau (waar drie mensen werken) samen met Joel naar Bern gereisd. In Bern samen met Joel en de EVP fractievoorzitter, Heiner Studer, gegeten. De EVP wil graag betrokken worden bij de ECPM en zal naar de eerstvolgende conferentie een vertegenwoordiging sturen. Daarna gezamenlijk naar het Bundeshaus (parlementsgebouw) van Zwitserland gegaan. Heiner Studer gaf me een korte rondleiding. Het is beslist mooier dan onze Tweede Kamer! Een heel mooi klassiek gebouw (helaas, geen foto’s maar kijk maar eens op de website van het bundeshaus). Ik mocht vervolgens een fractievergadering van de EVP/EDU fractie bijwonen. Erg interessant! Het is opvallend hoeveel onderwerpen er zijn zowel bij ons als bij hen spelen. Met één uitzondering: financiën (komt terug). Deze overeenkomst in topics onderstreept nog eens het belang van samenwerking tussen principieel christelijke partijen in Europa. De samenwerking tussen beide partijen in de fractie is goed en hartelijk. Er wordt geen punt gemaakt over de onderwerpen waar de partijen verschillend over denken. Na het engelstalige boek van het WI aan de parlementariërs aangeboden te hebben en met hen op de foto te zijn gegaan weer vertrokken samen met Markus Waffler van de EDU. Met de trein van Bern over Zurich naar Weinfelden in Kanton Thurgau

De EDU is ontstaan als afsplitsing van de EVP in 1975 ontstaan. De EDU is wat explicieter over de christelijke achtergrond dan de EVP en weer wat rechtser dan de ChristenUnie. De achterban komt vrijwel geheel uit de evangelicale ‘vrije gemeenten’. Je zou ook kunnen zeggen dat wat in Nederland de ChristenUnie is, in Zwitserland twee partijen zijn. Er is op landelijk niveau een goede samenwerking maar op kantonaal en gemeentelijk niveau verschilt dit. Dit komt mede ook door de pijn die een afsplitsing altijd veroorzaakt. Alhoewel Joel duidelijk gezegd had dat het voor politieke partijen moeilijk is om leden en achterban te activeren was daar in Weinfelden weinig van de merken op de partijbijeenkomst van de EDU Thurgau. De zaal was bomvol met opvallend veel jongeren. Na een aantal formele punten mocht ik met een korte speech duidelijk maken wie ik was en waarom ik daar was. Ik probeerde aan te tonen dat samenwerking tussen christelijke partijen altijd een goede zaak is ongeacht of ze in of buiten de EU opereren. Blijkbaar ben ik in mijn opzet geslaagd want de tegenhanger van ‘onze’ Thijs van Daalen, Hans Moser van de EDU, was er ook en na afloop zij hij overtuigd te zijn van de noodzaak van samenwerking tussen EDU en ChristenUnie. Vervolgens hield Markus Waffler zijn speech over de financiële situatie van het land. Ik heb me behoorlijk verbaasd hierover. De schuld van Zwitserland is in de afgelopen 14 jaar gestegen van (omgerekend) 20 naar 100 miljard euro en nu hebben ze een jaarlijks nationaal tekort van 2,5 mrd. euro, terwijl Zwitserland 7 mln. inwoners heeft. Daarnaast komt het hier voor dat gemeenten tekorten hebben tot 100 mln. euro, en kantons nog veel meer, dus de feitelijke schuld van de overheid is veel groter. Ik denk dat Zalm zich misschien wat minder druk moet maken. De belastingen blijven hier stijgen omdat de grote partijen (die alle gezamenlijk in de regering zitten) niet tot echte bezuinigingen komen. Het is hier echt een probleem wat boven het land hangt en waar veel mensen zich druk over maken. Maar mede door de referenda komt men ook niet verder. Het referendumsysteem zorgt daarnaast ook nog eens voor een enorme vertraging in alle besluitvorming wat ook financieel Zwitserland niet ten goede komt. Deze vrijdagavond ook kennisgemaakt met de jongeren van de Junge EDU Thurgau, de eerste JEDU afdeling (bestaat nu een half jaar). Overnacht bij Daniel Belz thuis, een boerderij.

Zaterdag met mensen van JEDU Thurgau gesproken. Ze hadden veel vragen over de ChristenUnie en PerspectieF, eigenlijk heb ik hen vooral geholpen met informatie over hoe lokale afdelingen bij ons gerund worden en hoe je als jongerenorganisatie bekendheid verwerft o.a. in je eigen partij. Dat is voor hen van belang omdat het maandelijks magazine van de EDU veel breder verspreidt wordt dan de eigen partij. Ook hebben ze nog geen eigen website. De rest van de dag gebruikt voor de reis naar Thun. Daar overnacht bij Samuel Kullman van JEDU Bern. Die avond al veel gesprek gehad over hetzelfde onderwerp: hoe run je een lokale afdeling? Zondagochtend naar de kerk met Samuel, daarna naar Adelboden. Daar wachtte Nicklaus Hari van de EVP op me die heel graag meer informatie wilde over PerspectieF, aangezien hij verantwoordelijk is voor het opstarten van een ‘Junge EVP’. Voor het eerst echte bergen gezien, en er bovenop gestaan! Maar de kabelbaan is niet echt mijn favoriete vervoersmiddel. Weer terug naar Thun en daar opgewacht door Thomas Feuz, de secretaris annex partijbureaudirecteur van de EDU. Heel veel gesprek gehad over verdere samenwerking (o.a. vertaling publicaties). Ook aldaar overnacht (in Jaberg, wat een naam…).

Maandags eerst naar de PR man van de EDU geweest aangezien die graag een gesprek met me wilde. Erg leuk gesprek met Martin Stucki gehad. Vervolgens naar Thun voor een bezoek aan het partijbureau en een interview voor het blad van de EDU. Nog wat van Thun gezien en s’avonds gegeten met een paar jongeren van JEDU Bern. Heel veel gesproken weer over het opzetten van lokale afdelingen en de vorming van een landelijke organisatie. Dinsdag, hondsmoe doch zeer voldaan, teruggekomen in Nederland. Het is echt de moeite waard om deze contacten aan te gaan en op te bouwen. De commissie internationaal heeft nog veel werk voor de boeg!

« Terug

Reacties op 'Bezoek PerspectieF aan Politiek Zwitserland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari