Recht meemaken in deze wereld - Justice Conference 2016

justiceconferencemaandag 21 november 2016 19:40

Op zaterdag 12 november 2016 vond de eerste Justice Conference plaats in Nederland en PerspectieF was daarbij aanwezig. Een dag vol sprekers en inspiratie om samen na te denken over gerechtigheid. Mocht je er niet bij zijn geweest, dan neemt Gerrianne Pennings je graag even mee door de dag:

Het begon allemaal met deze vraag: waarom zouden christenen recht mee maken in deze wereld en welke mooie verhalen zijn daar over te vertellen? Bisschop Zac opent de dag met een sterk verhaal over politiek en welke rol jij daarin hebt als christen. Een verhaal dat de toon zet voor de rest van de dag. Sprekers als Ken Wystma, oprichter van The Justice Conference en Jurjen ten Brinke delen hun passie voor gerechtigheid. Schrijven er boeken over of bellen simpelweg aan bij de jongen die op het punt staat een einde aan zijn leven te maken. Wat alle sprekers bindt is een diep besef dat er een wisselwerking is tussen God kennen en anderen om je heen liefhebben.

Klinkt leuk, maar hoe maak je dat dan concreet? Hoe maak je recht mee? Het eerste thema dat wordt besproken is religieuze spanningen. Gert-Jan Segers brengt het dichtbij. Kijk maar gewoon naar die éné individu die voor je staat. Zie hun tranen. Andrew White, voorganger in Bagdad met een prijs op zijn hoofd, maakt het heel concreet, hoe je van je vijanden houdt. Gewoon IS uitnodigen om te eten, hoewel hij uiteindelijk het etentje maar niet door liet gaan, toen IS de uitnodiging aannam, met daarbij het bericht dat ze graag zijn hoofd mee naar huis zouden nemen.

Na een broodje en een sinaasappel, komt er een heel bekend PerspectieF thema voorbij: recht meemaken in onrechtvaardige economische systemen. Het bekende verhaal over eerlijke kleding komt voorbij. Heb jij 24 april 2017 al in je agenda staan? De kritische vraag die blijft hangen na dit blok sprekers is welke invloed jouw eigen gedrag heeft op het grotere systeem. De tweede design challenge zet ons aan het denken: wat doe jij om bij te dragen aan een eerlijke economie?

Vluchtelingen komen ook nog voorbij. Karel Smouter raast door slides met grafieken en statistieken. Zijn punt is dit geen crisis is, maar een omslagpunt in een structurele crisis. Als potentiële politici hebben we hierin ook zeker een taak: bleef aandacht geven aan de vluchteling, zelfs als het niet zo’n hip thema meer is en geef de burger grip op de zaak. Simone Kennedy, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort houdt ons een spiegel voor: wij zijn gastvrijheid verleerd. Doordat alles geregeld is in de verzorgingsstaat zetten we niet zo makkelijk onze deuren open voor onze naaste.

De dag wordt afgesloten met een verhaal over wat we nu dus moeten doen, want soms moet je inderdaad gewoon iets doen. Kies wel datgene wat bij jou past. Kies voor gezonde peer pressure, dus ga op zoek naar mensen met jouw visie, die je gemotiveerd houden en je helpen om het vuurtje te laten blijven branden. Kaarsjes, het Hallelujah van Leonard Cohen door William Wixley en dan gaan we weer naar huis. Een hoofd vol gedachten, ideeën genoeg en een brandend hart op zoek naar een plek in de samenleving waar wij recht mogen meemaken. Hoopvol realistisch. Ook al kunnen we de wereld niet fixen, we kunnen hem wel een klein beetje rechtvaardiger maken.

Nieuwsgierig naar hoe jij je blik kunt verbreden en kunt verbinden in jouw stad of dorp? Neem dan contact op met Dico Baars, bestuurslid politiek (politiek@perspectief.nu). Heb je een passie voor internationale politiek, neem dan contact op met Klariska ten Napel via internationaal@perspectief.nu.

« Terug

Reacties op 'Recht meemaken in deze wereld - Justice Conference 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari