PerspectieF doet niet mee aan veroordeling aanslag Israël

woensdag 29 augustus 2001 00:00

Onderstaand bericht verscheen in het Nederlands Dagblad van vandaag naar aanleiding van een reis van jongeren van verschillende politieke jongerenorganisaties naar Israël. Je kunt hierover binnenkort meer lezen in Perspex, het magazine van PerspectieF.

Politieke jongeren veroordelen Israëlische aanslag
van onze redactie politiek

NAZARETH - Drie politieke jongerenorganisaties veroordelen de aanslag van het Israëlische leger op Abu Ali Mustafa, leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Alleen PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, doet daar niet aan mee. "Ik veroordeel geweld maar niet specifiek de actie van één partij. Dat kan niet in dit conflict", aldus Bertus van Woerden van PerspectieF. De jongeren van PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie zijn op uitnodiging van de interkerkelijke hulporganisatie ICCO op bezoek in Israël en de Palestijnse gebieden. Terwijl het conflict steeds verder escaleert, proberen de jongeren zich een beeld te vormen van de precaire situatie. Ze richten zich daarbij vooral op de humanitaire problemen onder de Palestijnen.

Voor Wijnand Marchal, internationaal secretaris van het CDJA heeft dat veel nieuwe inzichten opgeleverd. "In Nederland heerst over het algemeen een pro-Israëlisch geluid. Bij Palestijnen valt al snel de term 'terrorist', terwijl je van 'onderdrukking' en 'vernedering' door de Israëliërs niet hoort. Wij zien hier echter met eigen ogen dat de Israëlische acties de Palestijnse samenleving totaal ontwricht. Door de wegblokkades kunnen mensen niet meer naar hun werk en studenten komen niet meer op de universiteit. Omdat de voedselvoorziening staakt, is er bovendien gevaar voor de volksgezondheid." Marchal kan zich voorstellen dat christenen Israël "door dik en dun" willen steunen. "Dat deed ik ook, totdat ik de realiteit hier onder ogen zag. Ik ben nog altijd een vriend van Israël, maar mijn ogen zijn hier wel geopend."

Met de vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van GroenLinks en PvdA - die van VVD en D66 zijn om veiligheidsredenen thuisgebleven - heeft hij daarom een verklaring uitgegeven, waarin de aanslag op de Palestijn Mustafa wordt veroordeeld. In de verklaring roepen ze de Nederlandse regering op consequenties aan deze "onrechtmatige liquidatie" te verbinden. Marchal: "We horen van iedereen dat deze Palestijn een echte vredesduif was. Zo'n daad past dan niet en verergert de situatie alleen maar. We willen daarom dat de Nederlandse regering het handelsverdrag met Israël opschort."

Voor Bertus van Woerden van PerspectieF gaat dit echter veel te ver. "Het is onjuist alleen deze daad te veroordelen. Ik veroordeel het geweld aan beide kanten, maar wanneer de Nederlandse regering hier consequenties uittrekt, geef je toe aan geweld en wordt dat als het ware negatief beloond."

Volgens Van Woerden richt de reis van de politieke jongeren zich "naar verhouding te veel" op de Palestijnse gebieden. "Er is weinig oog voor de historische argumenten van Israël en voor de veiligheidsredenen." Over de aanslag op de Palestijnse leider is een onafhankelijk oordeel al helemaal moeilijk, vindt de ChristenUnie-jongere. "De Palestijnen zeggen dat hij vredelievend is, maar volgens de Israëliërs is het een terrorist."

Wijnand Marchal vindt dat het met de eenzijdige blik wel meevalt. "We hebben ook met Israëlische jongeren gesproken en met vertegenwoordigers van het Israëlische parlement. En als zich een liquidatie voordoet door de Palestijnen zullen we dat ook veroordelen. Dat is tijdens onze reis alleen nog niet gebeurd."

« Terug

Reacties op 'PerspectieF doet niet mee aan veroordeling aanslag Israël'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.