een dagje griezelen bij de ChristenUnie-jongeren

maandag 22 oktober 2001 00:00

onderstaand artikel over het tweede PerspectieF-congres werd op 22 oktober 2001 in het ND geplaatst

door Piet H. de Jong

AMERSFOORT - Wanneer Perspectief, de jongerenclub van de ChristenUnie, een congres organiseert, is er wat aan de hand. De vorige bijeenkomst was landbouwminister Brinkhorst de spreker, terwijl de mkz-crisis in alle hevigheid woedde.
Nu was voor het thema veiligheid gekozen. Ruim een maand nadat de terroristische aanslag op de VS de wereld van aanzien heeft veranderd. Het trof helemaal dat twee van de vier sprekers net een nieuw boek hebben gepubliceerd. Dat van criminoloog prof. Frank Bovenkerk zag zaterdag het licht.Oude traditie. Voor de pakweg zestig jongeren gaf Bovenkerk, die bekend werd van zijn onderzoek naar criminaliteit onder etnische groepen ten tijde van het Van Traa-onderzoek, een kijkje in de keuken van de georganiseerde misdaad. Voortbordurend op eerder veldwerk van zijn onderzoeksgroep toog Bovenkerk naar Belgrado om te kijken hoe het staat met het ,,facilitair geweldsbedrijf''. Veel afrekeningen in het zogeheten criminele milieu worden gepleegd door Joegoslaven. Het onderzoek van Bovenkerk leverde resultaat op.

Wat bleek? Er is een oude traditie dat Joegoslavië (overgenomen door Servië en Kroatië) agenten die voor de geheime dienst hebben gewerkt en die niet langer nodig zijn, naar het buitenland sturen. Dat gebeurde al onder Tito. Van de dienst kregen ze vier of vijf paspoorten mee om vrij door Europa te reizen. De beruchte Arkan was één van deze figuren. Als tegenprestatie dienen de oud-medewerkers van de geheime dienst nu en dan een tegenstander van het regime uit de weg te ruimen.

Bovenkerk zei bevreesd te zijn voor deze historisch gegroeide opruimpraktijk, nu Slobodan Milosevic in de Scheveningse strafgevangenis zit. In de wetenschap dat er nogal wat vriendjes van hem in Nederland vertoeven die ooit voor de Joegoslavische geheime dienst werkten. Met zijn verkregen kennis ging professor Bovenkerk naar de BVD, maar die had niet direct bevredigende antwoorden paraat.

©Nederlands Dagblad

« Terug

Reacties op 'een dagje griezelen bij de ChristenUnie-jongeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.