PerspectieF bezoekt Tata Steel

tatasteelmaandag 31 maart 2014 16:58

PerspectieF heeft samen met ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber een bezoek gebracht aan Tata Steel. Tata Steel is een grote staalproducent in IJmuiden. De oppervlakte van het terrein is net zo groot als Veenendaal en er wordt net zoveel elektriciteit gebruikt als in de hele stad Amsterdam. Maar, daarnaast wordt er ook heel erg veel energie bespaard: genoeg om heel Leiden, oftewel ongeveer 55.000 huishoudens, van elektriciteit te voorzien.

Tata Steel: een fascinerend bedrijf.

ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber heeft samen met de afvaardiging van de Statenfractie Noord-Holland en gemeente Velzen een bezoek gebracht aan Tata Steel. Ook PerspectieF was erbij!

Tata Steel is een grote staalproducent in IJmuiden. De oppervlakte van het terrein is net zo groot als Veenendaal en er wordt jaarlijks net zoveel elektriciteit gebruikt als de stad Amsterdam. Maar, daarnaast wordt er ook gigantisch veel bespaard. Namelijk jaarlijks voor 55.000 huishoudens, oftewel, genoeg om heel Leiden van elektriciteit te voorzien.

Het is een fascinerend bedrijf vanwege de grote van het bedrijf, de bedrijfsvoering en de organisatie. Zo probeert Tata Steel zo duurzaam mogelijk te werken. 98% van al het afval wordt gerecycled of voor een bepaald doel gebruikt. De overige 2% (tussen de 40.000 en de 60.000 kilo per jaar), wordt op een stortplaats aan de rand van het terrein opgeslagen. Daar wordt er voor gezorgd dat het niet in aanraking komt met het grondwater.

Ondanks deze duurzame stap probeert het bedrijf verder te verduurzamen. Zo probeert meb de CO2-uitstoot terug te dringen door te investeren in doekfilterinstallaties en in een nieuwe proef met ‘HIsarna’. Dit is een nieuw soort hoogoven waardoor geen cokes, sinter en pellet fabrieken meer nodig zijn. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een CO2-reductie van ongeveer 20%. De eerste proeven zijn succesvol verlopen. Een dezer dagen zal opnieuw een test worden uitgevoerd.

PerspectieF dankt Tata Steel voor de gastvrijheid en de informatie. Het was een geslaagd werkbezoek!

Gijs Bleijenberg

« Terug

Reacties op 'PerspectieF bezoekt Tata Steel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari