Jongerentaskforce Kindermishandeling om tafel met Opstelten, Van Rijn en Dekker

Jongerentaskforce Kindermishandeling overleg Opstelten 2014vrijdag 18 april 2014 12:47

Tijdens de afgelopen verkiezingen werd het al duidelijk: zorg is en blijft een belangrijk thema voor mensen, zeker nu er veel veranderingen op stapel staan. Een aspect van de jeugdzorg waar PerspectieF nu al een tijd aandacht aan besteed is de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het najaarscongres van 2012 stond in het teken van dit thema en sindsdien zetten verschillende mensen zich in voor een veilig thuis.

Namens PerspectieF neemt Dico Baars deel aan de jongerentaskforce aanpak kindermishandeling, een initiatief van Augeo Foundation, uitgevoerd door NJR (voorheen de nationale jeugdraad). In het najaar van 2013 werd de jongerentaskforce gelanceerd op de Week van Kinderen Veilig. Sindsdien zijn er vele ontmoetingen geweest met kamerleden, beleidsmakers, jeugdzorgorganisaties en slachtoffers. 

Uit een panelonderzoek dat door NJR uitgevoerd is blijkt dat er op onderwijsgebied nog veel te winnen valt. Er bestaat sinds kort een verplichte meldcode. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel docenten onvoldoende op de hoogte zijn van de signalen en geen adequate hulp kunnen bieden of doorverwijzen. Ook leerlingen geven zelf aan dat er wat hen betreft meer aandacht voor dit onderwerp mag zijn in de vorm van speciale lessen. Leeftijdsgenoten moeten op die manier ook bewust worden van de gevolgen van fysieke en psychische mishandeling en verwaarlozing.

Op vrijdag 11 april overlegde de jongerentaskforce met de staatssecretarissen Dekker (OCW) en van Rijn (VWS) en met minister Opstelten (VenJ). Dat deze drie bewindslieden met elkaar in een gesprek aanschoven voor dit onderwerp kan met recht uniek genoemd worden. Zij begrijpen dat er niet alleen over jongeren, maar ook met jongeren gepraat moet worden. Voor middel van ervaringsverhalen en kennis van zaken probeerde de jongerentaskforce de samenwerking aan te gaan. Samen kunnen we elkaar versterken!

Wat de ontwikkelingen voor de toekomst zijn, blijft nog spannend. In de jeugdzorg gaat nog veel verschuiven de komende tijd. Het is belangrijk dat PerspectieF aansluiting zoekt bij organisaties en zo de stem van jongeren verstevigd, ook in de politiek. We moeten elkaar versterken en ons in blijven zetten voor een veilig thuis voor alle kinderen. Jonge mensen maken het verschil!

« Terug

Reacties op 'Jongerentaskforce Kindermishandeling om tafel met Opstelten, Van Rijn en Dekker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari