Hoog tijd voor christelijk cultuurbeleid (Bert Heuvelman)

maandag 06 oktober 2003 00:00

Niet alles kan in het theater

door Bert Heuvelman

De Christenunie in Den Haag heeft forse kritiek geuit op een nieuwe theatervoorstelling die de komende weken door Nederland toert. In de voorstelling The Ancient Art of the Genital Origami van het gezelschap 'The Penis Puppetry' doen twee naakte, Australische heren twee uur lang 'kunstjes' met hun geslachtsdeel.
,,Mannen hebben hun geslachtsdeel niet gekregen om er kunstjes mee te doen'', aldus Wim Pijl van de Haagse gemeenteraadsfractie. ,,En als ze dat dan toch willen doen, dan doen ze dat maar thuis.''
De ChristenUnie Den Haag stelt vragen aan de wethouder en zal in de begrotingsbehandeling van de cultuurportefeuille zeer kritische geluiden laten horen over het toestaan van zulk soort shows in subsidieontvangende theaters. Daarnaast stuurt de fractie een brief naar het theater waarin de voorstelling gegeven wordt.

En voor wie niet zo'n zin heeft in pijnlijke kunsten, heeft een theater in Leiden nog wel een aantal andere leuke voorstellingen. Zo draait er binnenkort de show Nonsens Lieve Heer, waarin vijf mannen in nonnenhabijt zo ongeveer alles zullen doen wat hun lieve Heer verboden heeft.
Gaat dit alles u nog niet ver genoeg, dan kunt u uw gerief misschien vinden bij de Bloeiende Maagden, een vrouwelijk cabaretduo. Zij gaan binnenkort de bühne op met hun nieuwe show I.N.R.I. Die letters betekenen in het Latijn Iezus Nazareum Rex Iudeaorum, Jezus de Nazireeër de koning der Joden: het opschrift boven het kruis van Jezus (Johannes 19:19). De dames hebben in nagenoeg al hun shows tot nu toe laten zien dat ze boel graag shockeren; zo was de titel van een vorige show Vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen al genoeg om een grote groep mensen te beledigen. In een andere show, Lege maag, stonden ze de hele avond nagenoeg naakt op het toneel. Hun nieuwe show I.N.R.I. belooft 'allesbehalve gezapig' te worden, wat we ons daar ook bij voor moeten stellen.

Genoeg te beleven dus in de theaters. Ook andere lokale ChristenUnie-afdelingen overwegen in actie te komen tegen dergelijke cultuuruitingen. Theaters zijn subsidieontvangende instellingen en in die zin heeft de overheid wel degelijk te maken met wat er in de theaters speelt. Een criterium voor lokaal cultuurbeleid kan bijvoorbeeld zijn dat een cultuuruiting niet in strijd mag zijn met openbare eerbaarheid en fatsoen. Ook mogen cultuuruitingen niet onnodig kwetsend of discriminerend zijn.

Kannibalisme
Christelijke politici zijn nogal eens te snel bang om voor moraalridder of 'tegen-preker' uitgemaakt te worden. Want in de praktijk worden deze criteria veel te ruim uitgelegd. Nagenoeg geen enkele theatervoorstelling zal op basis van deze criteria door de gemeentelijke overheid tegengehouden worden.

Zelfs de show van Chris Corda, voorganger van de satanskerk Church of Euthanasia, werd in november 2002 gewoon toegestaan in Paradiso in Amsterdam. De gemeente Amsterdam vond het niet nodig zijn multimediale techno&hardhouse-disco te verbieden. In zijn show werden opzwepende muziek en dans, zeer grof pornografisch beeldmateriaal en het vastspijkeren van kippen en biggen op kruisen afgewisseld met predikingen over kannibalisme (christenen drinken toch ook het bloed van Christus!), homofilie, anale seks tegen de overbevolking en andere (bedoeld) anti-christelijke uitingen.

Daarom wordt het hoog tijd dat christelijke lokale volksvertegenwoordigers heel duidelijk stelling nemen en kritischer naar het aanbod van het theater gaan kijken. Lokaal cultuur- en subsidiebeleid (!) moet strakker gedefinieerd worden, volksvertegenwoordigers kunnen vragen stellen aan de verantwoordelijke wethouders, brieven schrijven naar de theaterdirectie en verzet mobiliseren tegen dergelijke opzettelijk beledigende, ergerlijke en aanstootgevende voorstellingen. Niet alleen omdat dergelijke shows tegen algemene fatsoensnormen ingaan en opzettelijk beledigend zijn, maar simpelweg ook omdat we het over gemeenschapsgelden hebben.

Bert Heuvelman is hoofdredacteur van het christelijke politieke internettijdschrift Ebate (www.ebate.nl)

Bron: Nederlands Dagblad

« Terug

Reacties op 'Hoog tijd voor christelijk cultuurbeleid (Bert Heuvelman)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2003

december

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari