Verslag jongerencampagne dag 2

maandag 29 april 2002 00:00

Dag 2 van de Jongerencampagne

PerspectieF-ers houden de wacht!

West: Gouda - Utrecht

Met de ervaringen van de 1e dag gingen we op pad naar Gouda! Voor het gemeentehuis op de Markt stonden was de ideale plek om te folderen.
Duidelijk zichtbaar waren we door op een een ongelooflijk groot wit bord een ‘Duidelijk, eerlijk, echt-sticker’ te plakken.

Met veel flexibliteit werd op het laatste moment een standje op de markt geregeld. Over medewerking in Gouda niets te klagen. Dat was erg leuk. Er waren opvallend veel Pim Fortuyn en SGP-aanhangers. Is er dan toch een verband??
Enkele zijn nu echt om… Om meer jongeren te bereiken zochten we de de Driestar op. Daar organiseerden we een mini-discussie, met als prikkelende stellingen: ‘Samenwerken met Pim moet kunnen’ en ‘Lesgeld, Afschaffen?’ Samenwerken met Fortuyn had volgens de meesten zowel voor- als nadelen, over het algemeen liggen de standpunten te ver uit elkaar om tot een goede samenwerking te komen. Opvallend was ook dat eigenlijk niemand de voordelen ziet.

Aan het einde van de middag gingen we op weg naar Utrecht Centraal. Daar hebben we gefolderd en mensen aangesproken, dat ging heel vlot en goed. ’s Avonds was er een politiek café in de sociëteit van NSU met Eise van der Sluis. Er waren leuke discussies, over het lesgeld, vervoersproblemen en de problemen rond criminaliteit en allochtone jongeren. Eise wist er veel vanaf, en de studenten stelden kritische vragen over het ChristenUnie beleid op deze punten. In een groep van ruim 20 man is het ook prettig discussieren.

Uiteindelijk vertrokken we richting Amersfoort, waar we binnengelaten werden door ChristenUnie-medewerkers. Het partijbureau werd bezet, de toekomst is aan ons!!!
Een tas vol lekkernijen was de beloning voor het wachtlopen. Nog 1 dag te gaan…


‘Laat eens een ballonnetje op‘

Midden: Deventer – Apeldoorn

Zonder marktkraam kun je prima campagnevoeren. Onze flexibiliteit en creativiteit werd geprikkeld door het ontbreken van een kraam. Een pallet werd omhooggezet waar een vlag over heen werd gehangen en auto’s fungeerden als vlaggenmasten. Met sandwichborden getooid gingen we het gesprek aan in het mooie centrum van Deventer. Onze mooie jassen werd door een oudere heer die je standaard op elk marktplein aantreft begeerd. Helaas, daar zijn ze te duur voor. Kinderen bestormde onze pallet op zoek naar de ballonnen. De taken werden goed verdeeld door Marlien, ons opperhoofd. ‘Ballonopblazers’ en ‘touwtje-om-ballon-knopers’ werkten goed samen. Mensen uit Deventer (heten ze Deventernaren?) waren wel in voor een goed gesprek, als vlogen soms de verwijten naar ons hoofd; ‘intolerant zeg, om anderen euthanasie te willen onthouden’. Ook een theologisch gesprek over de samenwerking tussen moslims en christenen in de politiek werd niet uit de weg gegaan. Al met al een produktieve middag, lekker in de zon!
Op weg naar Apeldoorn werd stevig mobiel heen en weer gebeld. Door die mooie middag was een portemonnee bij de ijssalon blijven liggen. Tsja, je portemonnee achterlaten is echt geen campagnetruc.
In een voormalige bioscoop, nu een evangelische gemeente, in Apeldoorn hadden we een avond met Roel Kuiper. Door de lage opkomst werd in een kring stevig gedebatteerd over het succes van SGP-jongerenactiviteiten, het actie-gehalte bij PerspectieF, en of christelijke politiek ook met de bovenleiding van de NS te maken heeft . Terecht werd de kritiek deels teruggeven aan de ChristenUnie dat wij niet actief zouden zijn. Wat doet de ChristenUnie zelf om mensen te betrekken. Er ligt nog een hoop werk, maar er komen ook goede ideeen. Bezoek scholen en verzorg lessen ‘maatschappijleer’. Arie Kuiper, ja de zoon van, hield ons voor wat er mogelijk is in Europese projecten. Hij is daar zelf actief in en debatteert begin september in het oude Tweede Kamergebouw. Ambities kun je hem dus niet ontzeggen. Geen van de aanwezigen eigenlijk. Dat wordt wel duidelijk in een kleine groep. Geen popcorn of onderuit hangen in deze voormalige bioscoop maar op het puntje van je stoel aangesproken worden.


Debatteren over de multiculturele samenleving

Noord: Buitenpost - Leeuwarden

Vandaag zat het weer niet mee. Sowieso hadden we hier in het noorden al een stuk minder zon, dan onze collega’s in Den Haag, maar vandaag regende het zelfs! We zijn uitgeweken naar het Menso Alting college en hebben daar veel gefolderd. Veel jongeren, dus we konden onze doelgroep goed bereiken. Ook hebben we contact gehad met een aantal Maatschappijleer -leraren en andere docenten, die graag een stapel folders van ons wilden hebben om te kunnen gebruiken in de klas. Optimaal gebruik dus!!!

Daarna hebben we, via de winkelstraat, een grote stapel informatie achtergelaten bij de Evangelische en gereformeerde boekhandel van Groningen. Daar zullen ze vast en zeker goed tot hun recht komen.
De route liep verder richting Buitenpost, waar we nog contact hadden met 2 lokale kranten (bij elkaar een bereik van zo’n 25.000 lezers…).

Annette van Kalkeren, ex voorzitter van PerspectieF, had een dag na haar promotie tot doctor in de medische Biologie, toch nog tijd om in debat te gaan over de multiculturele samenleving. Ze boeide de half gevulde zaal (ongeveer 40-50 aanwezigen). Veel vragen en veel discussie dat door de aanwezigen achteraf zeer positief beoordeeld werd. We lieten ze natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan, iedereen kreeg een infopakketje mee, die tijdens de avond haastig bij elkaar gevouwen was. Zij weten in ieder geval waarom ze ChristenUnie moeten stemmen!--------------------------------------------------------------------------------

« Terug

Reacties op 'Verslag jongerencampagne dag 2'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.