Scripta Hart voor Groen

woensdag 04 december 2002 00:00

Door:
Wim Althuis, Petra van Rijssen en Martine Vonk

Inleiding
Tegenwoordig rijden bijna alle auto's in Nederland loodvrij, zwemt er weer zalm in de Rijn en zijn er meer zeehonden in de Waddenzee dan ooit tevoren...
Toch blijkt 'milieu' voor jongeren een belangrijk item te zijn waar ze zich grote zorgen over maken; hoe ziet de wereld er uit als ik oud ben? Zullen mijn kleinkinderen nog van het landschap kunnen genieten.

In deze Scripta doen we een voorzet voor een groene, integrale en evenwichtige milieuparagraaf. Maar ook voor groen en consequent milieugedrag, want groene woorden vragen om groene daden en groene leefstijlen.

Inhoud
De scripta begint met een historische schets van de gebeurtenissen en processen die geleidt hebben tot de huidige milieuproblematiek (hfst 1) en de daarmee samenhangende wetgeving (hfst 2). Vervolgens kijken we naar wat de Bijbel zegt over natuur en milieu (hfst 3) waarna dit wordt uitgewerkt naar een aantal concrete richtlijnen voor een christelijke levenshouding in de omgang met onze natuur (hfst 4). Hierna volgt een praktische toepassing ervan in een aantal concrete standpunten en aanbevelingen voor een groen en christelijk milieubeleid (hfst 5).
Tenslotte wordt dit ook uitgewerkt voor het persoonlijke milieugedrag in jou dagelijks leven (hfst 6). Immers, een gezond milieu begint bij jezelf!

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met enkele vragen en stellingen. Deze kunnen worden gebruikt voor persoonlijk bezinning, dan wel voor gebruik in een discussiegroep.

Scripta Hart voor Groen is voor € 4,- per stuk te bestellen op het bureau van PerspectieF (tel: 033- 422 69 51, info@perspectief.nu)


De Scripta-serie is een publicatiereeks van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren waarin politieke onderwerpen onderzocht en uitgediept worden en waarin vanuit een christelijk perspectief een aanzet gedaan wordt tot stellingnames. Scripta is zeer geschikt als studiemateriaal, maar ook als aanzet voor een discussiebijeenkomst.

« Terug

Reacties op 'Scripta Hart voor Groen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.