PerspectieF voorzitter tweede in Foot Fight

maandag 22 april 2002 00:00

Iedereen heeft ruimte nodig. En meer dan je misschien zult denken. Hoeveel ruimte neem jij nou eigenlijk in? Daar kun je achterkomen door je zogenaamde Mondiale Voetafdruk uit te rekenen.

In het project Foot Fight van de Nationale Jeugdraad zijn jongeren van verschillende jongerenorganisaties de strijd aangegaan om hun beslag op het milieu zo veel mogelijk te verkleinen. Onze voorzitter, Bert Heuvelman, is in deze harde strijd, tweede geworden, hierover verderop meer.

Het project Foot Fight heeft als doel jongeren meer bewust te maken van het beslag dat zij leggen op het milieu. Hoe groot is bijvoorbeeld onze voetafdruk in vergelijking met mensen in ontwikkelingslanden? Jij kunt ook je voetafdruk berekenen op http://www.voetafdruk.nl

Hoe groot jouw Voetafdruk is, is afhankelijk van wat en hoeveel je consumeert. Zo neemt voedsel ruimte in, omdat het verbouwd moet worden. Maar ook papiergebruik kost ruimte: denk maar eens aan de bomen die daarvoor gekapt worden. Verder kost transport van alles wat je gebruikt ook een hoop ruimte: wegen en sporen nemen ruimte in en transport kost ook een hoop energie. Want zelfs energieverbruik kun je omrekenen naar ruimte! Je energieverbruik wordt omgerekend naar de hoeveelheid uitgestoten CO2 (kooldioxide). Voor die CO2 is weer een bepaald oppervlakte bos nodig om het om te zetten in zuurstof. Zo kun je voor alles wat je eet en koopt uitrekenen hoeveel ruimte dat inneemt: het moet toch ergens worden gemaakt en vervoerd?

Op 22 april 2002 vond de slotbijeenkomst van het project plaats! Op deze avond stond er van alles op het programma omtrent de voetafdruk. 5 jonge winnaars van de Foot Fight quiz kwamen in de grote finale uit tegen 5 landelijke politici. De jongeren bleken heel wat meer kennis over de voetafdruk te hebben dan de politici! Ook was te zien wie de Verklein-je-Voetafdruk-wedstrijd had gewonnen (die uitslag vind je ook verderop op deze pagina). Tenslotte kregen de politici een document uitgereikt met de resultaten van alle workshops: wat vinden jongeren belangrijk wat betreft duurzame ontwikkeling?

Het project Foot Fight was een project van de Nationale Jeugdraad. Het project was in april 2001 van start gegaan en bestond uit drie onderdelen:

- verklein-je-voetafdruk-wedstrijd
- vragenlijst/quiz
- workshops

24 prominente jongeren hebben 4 weken lang meegedaan aan de grote Verklein-je-Voetafdruk-wedstrijd! Deze jongeren zijn voornamelijk voorzitters van grote landelijke jongerenorganisaties. Zo deden bijvoorbeeld bijna alle voorzitters van de politieke jongerenorganisaties mee. De deelnemers hebben laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om je voetafdruk te verkleinen. Minder vlees eten, de verwarming wat zachter, deuren dicht, allemaal makkelijke tips die de deelnemers gebruikt hebben om hun voetafdruk te verkleinen. De einduitslag is bekend! De deelnemers hebben enorm op hun voetafdruk bespaard. Je vindt hier de overweldigende top vijf na de volle 4 weken besparen:

1. Joost de Bruin, voorzitter Nationale Jeugdraad, 50,65%
2. Bert Heuvelman, voorzitter PerspectieF Christenunie-jongeren, 42,3%
3. Willem van Beek, directeur Missie & Jongeren, 33,25%
4. Jorien van Maanen, jongerenwerker Jongeren op Weg, 31,45%
5. Ans Ursem, directeur Holland World Youth, 16,98%

Joost de Bruin heeft dus gewonnen. Hij is 'gehuldigd' op de grote slotbijeenkomst op 22 april. Bert Heuvelman heeft het erg goed gedaan, en is geëindigd op de tweede plaats: 'Door de wedstrijd ben ik me er bewust van geworden hoe makkelijk het eigenlijk is om je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik ben geen ecofreak, helemaal niet, ik let er normaal gesproken weinig op hoe milieubewust en hoe milieuvriendelijk ik consumeer'. Bert vindt alleen het minder-vlees-eten nog erg moeilijk. Maar andere dingen als 'licht en verwarming uit in kamers waar je niet bent, gordijnen dicht, verwarming een graadje lager, eens een keer niet in bad, maar gewoon onder de douche en dan wat korter douchen', zijn allemaal makkelijke manieren om je voetafdruk te verkleinen, aldus Bert. 'Eigenlijk is besparen zo gemakkelijk, niemand heeft meer een excuus!"

Wie deden er nog meer mee? Bijvoorbeeld Jasper Fastl, voorzitter van de Jonge Socialisten van de PvdA. Hij begon aan de wedstrijd met een voetafdruk die al niet zo heel erg groot was. 'Het valt me op dat ik al heel bewust met energie en afval omga', aldus Jasper. Toch kon hij zijn voetafdruk nog wel verkleinen. Jasper: 'het inperken van mijn vleesconsumptie is de enige mogelijkheid om snel lager uit te komen. Daar ligt ook het moeilijkste van dit alles. Ik ben namelijk dol op vlees. Toch denk ik dat ik het wel red'. Merel Bierkens is voorzitter van het LHUMP, het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform. In haar dagelijks leven is zij best veel bezig met milieu. Toch werd ze nog erg uitgedaagd door de wedstrijd: 'Winnen zal niet makkelijk worden. Maar het is zeker een leuke uitdaging om mijn eigen 'onduurzame' kanten beter te leren kennen (ik was nog op te hoge temperaturen!) en voor de ultieme zuinigheid te gaan!'
De voorzitter van het CDJA, Loek Schueler, vond het best lastig om haar voetafdruk te verkleinen. Toch vindt zij de wedstrijd erg belangrijk, zo schreef zij tijdens de derde week: 'Bewust ben ik me wel deze weken, dus dat vind ik veel positiever en belangrijk (essentieel zelfs). De wedstrijd loopt niet over een week af, deze moet doorgaan ook na deze actie!!!'

« Terug

Reacties op 'PerspectieF voorzitter tweede in Foot Fight'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.