Verslag NIMD Youth Forum

Forum Tbilisi NIMDwoensdag 20 april 2016 13:29

Lees hier het verslag van de aanwezigheid van PerspectieF bij een jongerenforum in Georgië op 30 en 31 maart. Je kunt je afvragen waarom 6 jongeren van Nederlandse pjo’s moeten afreizen naar Tbilisi, Georgië, om zich daar 3 dagen bezig te houden met politiek in de zuid-Kaukasus en Oekraïne. Dat Oekraïne relevant is, blijkt wel uit het referendum van 6 april, maar wat wij te vertellen hebben aan jongeren in Armenië, Azerbeidzjan en Armenië?

Samen met de internationaal secretarissen van Jonge Democraten, CDJA, DWARS en Jonge Socialisten waren wij namens het NIMD uitgenodigd om onze Nederlandse PJO ervaring te delen met de jongeren hier. NIMD staat voor Netherlands Institute for Multiparty Democracy. Dit insituut is opgericht daar alle politieke partijen in Nederland om democratie te bevorderen in andere regio’s in deze wereld. Het programma in Oost Europa is één van de succesvolle programma’s. Voor het forum begon, bezochten wij één van de Democracy Schools in Gori, de geboorteplaats van Stalin. Hier vertelden een aantal jonge mensen, veelal met een achtergrond in de journalistiek, hoe belangrijk het is om getraind te worden en een netwerk op te bouwen om echt iets te kunnen betekenen voor je omgeving.

Waarom dit forum?

Op woensdag 30 maart begint het forum zelf. Er zijn 45 jongeren uit Georgië, Armenië en Azerbeidzjan en nog 8 jongeren uit Oekraine aanwezig. Het doel van dit forum is om een jonge generatie politici, zowel uit oppositie als coalitie partijen, bij elkaar te brengen om met elkaar het dialoog aan te gaan. Dit is niet van zelf sprekend. Deze landen zijn nu 25 jaar onafhankelijk, maar hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om het opbouwen van een stabiele democratie. Georgië heeft verreweg de meeste stappen gemaakt en orienteerd zich sterk op Europa. Maar in Azerbeidzjan is een vrije democratie nog ver weg en ook tijdens dit forum waren er jongeren aanwezig die hebben moet vluchten of in de gevangenis hebben gezeten om politieke redenen. In de landen zijn de verschillen tussen oppositie en coalitie partijen vaak onoverbrugbaar en daarnaast zijn er ook tussen de landen grote conflicten. Door deze jongeren bij elkaar te brengen en over stereotypen heen te stappen.

Wat is er besproken tijdens dit forum?

Dit jaar was het programma voor het eerst door de jongeren zelf opgesteld in plaats van door het NIMD. Dat laat zien hoe er door de jaren heen is gebouwd aan vertrouwen onder de deelnemers. Zij zijn nu in staat zelf het programma te bepalen, onderwerpen kritisch te bespreken en op een respectvolle manier met elkaar in debat te gaan. In het plenaire gedeelte  sprak oud ChristenUnie minister Eimert van Middelkoop over zijn politieke ervaringen in een tijd waarin optimisme heerste over het bouwen van nieuwe staten. Je kunt je geschiedenis en geografie niet veranderen, maar wel je inzet en motivatie om te bouwen aan de toekomst van je land. Na de lunch is het woord aan de Nederlandse delegatie. We hebben een paneldiscussie georganiseerd over de rol en functie van politieke jongerenorganisaties in Nederland. We krijgen allerlei vragen over hoe jongeren organisaties onafhankelijk zijn van de moederpartij, over financiën en ledenwerving om maar eens een paar onderwerpen te noemen. Het plenaire deel wordt afgesloten met een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van de UK, Philip Hammond. Hij roept alle jongeren op om grenzen te doorbreken in plaats van nieuwe grenzen op te bouwen.

Naast de plenaire sessies zijn er werkgroepen op woensdag en donderdag. De Nederlanders moderen de sessies over verkiezingen, vrouwen in de politiek, de rol van media en constitutionele veranderingen. Wat mij opviel is dat veel jongeren vaak blijven hangen in de problemen van hun land. Werken aan constructieve oplossingen in plaats van wijzen naar de schuld van de ander is zeker nog iets waar tijdens het volgende forum aangewerkt kan worden. Uiteindelijk wordt het Forum afgesloten met een dinner in een prachtig restaurant met uitzicht over het schitterende Tbilisi.

Rol van nederlandse pjo’s

Tijdens het forum vroeg ik me af, hoe belangrijk het was dat wij als Nederlandse jongeren aanwezig zijn. Daarover ging ik in gesprek met de organisatie van het NIMD, maar vooral ook met de deelnemers. De situatie van jongeren organisaties verschilt zeer met Nederland, maar tijdens onze plenaire sessie waren juist de concrete voorbeelden interessant. Ik vertelde bijvoorbeeld over de wet over de jongerencontracten die met hulp van de moederpartij werkelijkheid is geworden. Politieke invloed op dat niveau is inspirerend. Naast het modereren was het vooral heel belangrijk dat de jongeren zagen hoe wij, ondanks onze ideologische verschillen, vriendschappelijk met elkaar omgingen. Kritisch durven zijn naar elkaar en toch samen door één deur kunnen. Mij zullen een aantal dingen bijblijven. Allereerst het besef hoe laagdrempelig politiek in Nederland is, vooral voor jongeren. Dat is iets om dankbaar voor te zijn. Daarnaast heeft dit forum mij laten zien hoe belangrijk het is om jongeren te trainen, ervaring te laten opdoen met debat en te leren over hoe je je waarden in praktijk kunt brengen.

Er wordt in april een avond georganiseerd door het NIMD waarin elke PerspectieF’er langs kan komen om te horen en te zien over dit forum. Leer meer over wat het NIMD doet en wie weet reis jij volgend jaar namens PerspectieF af naar Tbilisi. 

Dit verslag is geschreven door Gerrianne Pennings, die namens PerspectieF deelnam aan het forum. Gerrianne, bedankt!

« Terug

Reacties op 'Verslag NIMD Youth Forum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari