Jongeren in actie op ChristenUnie congres

15195832_1169961116423988_5414713524499440847_omaandag 28 november 2016 13:53

Vorige week lanceerden ChristenUnie, Omroep Max en Ouderenbond KBO-PCOB het ‘zilveren stembusakkoord’. PerspectieF onderschrijft natuurlijk het belang van waardig ouder worden. Het is geen goede zaak dat veel ouderen eenzaam zijn en zich een kostenpost voelen. PerspectieF benadrukt echter wel dat de starters op de arbeidsmarkt vandaag, de (pensioen)lasten van morgen moeten dragen. De toekomst van jongeren gaat daarmee ook over de toekomst van ouderen. Daarom heeft PerspectieF, ChristenUnie - Jongeren op het verkiezingscongres van 26 november wijzigingen voorgesteld op het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. 

Een aantal voorstellen op een rij: 

1.  PerspectieF heeft succesvol aandacht gevraagd voor een ombudsman voor de toekomst. Wet- en regelgeving heeft vaak lange tot zeer lange termijn consequenties. Perspectief wil dat het belang van generaties die na ons ook een leefbare aarde moeten erven, meegewogen wordt in beleidsvorming en wetgevingstrajecten.

2. We vinden het van belang dat het extra jaar OV-kaart boven de nominale duur van de studie behouden blijft. Om studenten voor ontplooiing, sociaal contact en brede vorming genoeg tijd en ruimte te geven is het goed om de OV-kaart te behouden inclusief het extra jaar. Door het extra jaar intact te houden wordt het aantrekkelijker om bijvoorbeeld een jaar bestuurswerk te doen waardoor de focus in de studententijd niet alleen op studierendement komt te liggen. Het congres stemde echter tegen dit voorstel, waardoor er een boete op verantwoordelijkheid ontstaat.

3. PerspectieF is voor een ruimer vaderschapsverlof, omdat de aanwezigheid van een vader na de geboorte van zijn kind van groot belang is voor de hechting tussen beide. Daarnaast zijn de eerste maanden na de geboorte van een nieuw kind een ingrijpende gebeurtenis in het leven van jonge ouders en gezinnen met al oudere kinderen. De druk op gezinnen in die eerste cruciale maanden kan worden verlicht door vaders meer ruimte te geven om betrokken te zijn rondom de zorg voor het kind. Ook dit voorstel kon niet rekenen op een meerderheid van het congres. PerspectieF zal zich blijven inzetten voor dit punt.

4. Er is georganiseerde tegenmacht nodig om onnodig inbreuk op de privacy van burgers te voorkomen. De overheid dient terughoudend te zijn in het gebruik van big-data in het kader van opsporingsdoeleinden en de preventie van criminaliteit en/of terrorisme. De veiligheidsdiensten dienen daarbij onderworpen te worden aan een degelijke rechterlijke toets wanneer zij gebruik willen maken van ‘big-data’ zodat die inzet altijd kan worden getoetst op proportionaliteit, subsidiariteit en noodzakelijkheid. 

5. Met succes pleitte PerspectieF voor een ‘Drone Accountability Regime’; een niet-juridisch raamwerk waarbinnen staten enerzijds inzicht geven in hun overwegingen en waarbij NGOs, mogelijk met een Ombudspersoon, een controlerende rol vervullen. Op deze manier wil PerspectieF door transparantie, controleerbaarheid en het versterken van de internationale rechtsorde een verantwoorde inzet van drones bevorderen. 

6. Beloon universitair docenten en kwalitatief goed onderwijs beter. PerspectieF heeft succesvol gepleit voor meer aandacht voor goed universitair onderwijs door niet alleen toponderzoekers, maar ook topdocenten aan te trekken. We willen dat universitair personeel beter beloond wordt wanneer ze bijdragen aan kwalitatief goed onderwijs. Ook hebben we gepleit voor meer evenwicht tussen onderwijs- en onderzoekstaken waarmee we verwachten dat het onderwijs voor studenten een kwaliteitsimpuls krijgt en aantrekkelijker wordt voor universitair personeel om in te investeren. Beide voorstellen zijn in de onderwijsparagraaf opgenomen.

7. Tot slot heeft PerspectieF een motie ingediend om samen met de Tweede Kamer fractie van de ChristenUnie de randvoorwaarden van de maatschappelijke dienstplicht beter uit te werken. PerspectieF zal hiertoe een initiatief nemen, omdat dit voorstel direct over de toekomst van jongeren (en daaromee over de toekomst van ouderen) gaat. Binnenkort hierover meer...

« Terug

Archief > 2016

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari