PerspectieF tekent het Vliegpact

Vliegpact groepsfotovrijdag 20 juli 2018 18:50

Vandaag heeft PerspectieF met vier andere politieke jongerenorganisaties het Vliegpact ondertekend en overhandigd aan Jan Terlouw. CDJA (CDA), DWARS (GroenLinks), De Jonge Democraten (D66), PerspectieF (CU) en SGPJ (SGP) vertegenwoordigen samen een brede groep jongeren die oproepen om het luchtvaartbeleid te hervormen. Jan Terlouw onderstreepte de urgentie van het pact: “We leven nu op de pof van de toekomst”.

Het pact roept de Nederlandse overheid op vliegtickets te belasten en de milieuschade door te berekenen in de prijs. Ook wordt er in het pact gepleit tot meer bewustwording onder consumenten, verbetering van internationale treinreizen en het vormen van een kopgroep met buurlanden. Dit pact is voortgekomen uit het Terlouwmanifest dat anderhalf jaar geleden door tien politieke jongerenorganisaties werd getekend (waaronder PerspectieF), waarin zij opriepen om de vervuiler te laten betalen. De jongeren roepen de coalitie op om het Vliegpact mee te nemen in de huidige beleidsvorming rondom de luchtvaart. 

Jan Terlouw reageerde enthousiast op het Vliegpact: “De druppel holt de steen. Als jullie dit doorzetten, zal het op den duur toch doordringen bij de politieke partijen.” Want dat gebeurd volgens hem nu nog onvoldoende: “Ik ben teleurgesteld dat in de kabinetsformatie dit [het Terlouwmanifest] geen rol heeft gespeeld. Dat is onbegrijpelijk van de politieke moederpartijen, die moeten zich toch beseffen dat wat de jeugd zegt van belang is.” Hij heeft wel een idee over waarom het slecht wordt overgenomen: “Er heerst het idee dat de burger niks van klimaatbeleid mag merken. Wat een onzin! De burger moet gewoon de echte prijs betalen.” 

Het Vliegpact is uitgewerkt binnen het Duurzaamheidsoverleg Politieke Jongeren. Dit Vliegpact is de eerste concrete uitwerking van het Terlouwmanifest. PerspectieF en de andere PJO's zijn optimistisch over de samenwerking. Wat ze na het Vliegpact gaan doen met het Terlouwmanifest is nog niet bekend, maar overleggen blijven ze zeker. Terlouw is daar blij mee: “Heel goed dat jullie dit gedaan hebben. Ga er mee door, de situatie in de wereld is aanzienlijk ernstiger dan mensen beseffen.”

Het volledige Vliegpact is hier te lezen.

« Terug

Reacties op 'PerspectieF tekent het Vliegpact'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2018

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari