Interview voorzitter (Roodkoper)

dinsdag 02 maart 2010 06:34

Wat was voor jou de belangrijkste reden om politiek actief te worden?  
Ik wil werk maken van mijn idealen en mijn geloof als christen. Als ik vervuiling en onrechtvaardigheid om mij heen zie kan ik niet stil blijven zitten. Mijn talent is het overtuigen van mensen. Via de politiek kan ik met dit talent echt wat veranderen

Hoe ben je tot de keuze voor jouw partij gekomen?
Ghandi zei ooit: “wie geloof en politiek wil scheiden heeft van beiden niets begrepen”. Daar ben ik het zo hartgrondig mee eens dat ik mijn christelijk geloof expliciet wil laten blijken in de politiek. De ChristenUnie is een partij waarin dat kan.

Wie is, ver weg of dichtbij, je inspirator of politieke voorbeeld?
Jezus staat bij mij op veruit op nr.1. Zijn lessen over liefde zijn nog steeds actueel. Neem bijvoorbeeld herverdeling van geld onder de armen. Daarnaast is William Wilberforce, die vocht voor afschaffing van slavernij, ook een groot voorbeeld.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen jouw partij en de ‘moederpartij’?
PerspectieF en de ChristenUnie hebben dezelfde uitgangspunten en doelen. Toch kiest PerspectieF soms een andere weg naar Rome. Zo was PerspectieF groot voorstander van een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak. Daar was de ChristenUnie op tegen. Zo zijn er vaker twistpunten. Gelukkig zijn de overeenkomsten altijd groter dan de verschillen, zodat we elkaar altijd weer vinden.  

Wat hoop je dat jouw partij bereikt tijdens je voorzitterschap?
Politiek is staat te ver van christenen af. Mensen willen zich wel inzetten voor de kerk of bejaardenbingo, maar zien actief worden in de politiek als iets voor carrièretijgers. Ik vind de politiek net zo goed een plek waar je God en je medemens kan dienen. Tijdens mijn  voorzitterschap grijp ik iedere mogelijkheid aan om dat evangelie te verkondigen.

Welke onderwerpen krijgen te weinig aandacht in de huidige Nederlandse politiek?
Het sociaal isolement van ruim 1 miljoen Nederlanders krijgt veel te weinig aandacht. Zo is de titel van het regeerakkoord ‘samen werken, samen leven’. Dat samen werken krijgt zat aandacht, maar samen leven niet. Daarnaast blijft milieu in Nederland een sluitpost in plaats van hoofdzaak.

Welke onderwerpen krijgen teveel aandacht in de huidige Nederlandse politiek?

Het woord integratie kan ik echt niet meer horen. De discussie hierover gaat over terroristen uit Afghanistan tot straatoverlast in Kanaleneiland. Uiteindelijk weet niemand meer waar het nu echt om gaat. Integratie van sommige groepen is een probleem, maar wat mij betreft niet belangrijker dan zaken als klimaatverandering.

Hoe verwacht je dat het politieke landschap er over twintig jaar in Nederland uit zal zien en welke rol speel jij daarin?

Na decennia van waardenvervaging komt er een herbezinning op fatsoensnormen en het individualisme. De ChristenUnie kan hier aan bijdragen door niet met alle winden mee te waaien. Ik hoop zelf een rol te vervullen op een hoog niveau binnen de ChristenUnie, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer.

Welke onderwerpen krijgen te weinig aandacht in de huidige wereldpolitiek?
Naast klimaat zou biodiversiteit veel meer aandacht moeten krijgen. We leven in een periode waarin duizenden soorten planten en dieren voorgoed uitsterven. Dat kunnen we ons nageslacht niet aandoen. Naast NationalGeographic zou de NOS hier ook wel eens wat over mogen berichten.

Welke onderwerpen krijgen teveel aandacht in de huidige wereldpolitiek?
Ondanks de sceptische houding van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten kijken we continue naar onze grote broer. Dit terwijl de werelddominantie voorgoed naar Azië verschoven is. Iedereen kent Obama, maar de zeker zo belangrijke premier van China Wen Jiabao kent niemand.

Ben je optimistisch of pessimistisch over de koers van de wereldpolitiek?
Tijdens mijn bezoek aan de klimaattop in Kopenhagen ben ik tot het besef gekomen dat VN niet in staat is om echt problemen op te lossen. Aangezien er geen alternatief is ben ik vrij pessimistisch over hoe we als wereld gezamenlijke problemen op kunnen lossen.

« Terug

Reacties op 'Interview voorzitter (Roodkoper)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari