„Thieme komt op voor het geschapene” (Reformatorisch Dagblad)

donderdag 10 januari 2008 11:57

DEN HAAG - Na Wiegel (2006) en Dijsselbloem (2007) kozen de ChristenUnie-jongeren dit jaar Thieme (Partij voor de Dieren) tot ”Engel van het Jaar”. PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar legt uit waarom.

Nee, een breed opgezette verkiezing is er niet geweest. Het achtkoppige bestuur van PerspectieF maakte, na wat brainstormen, op eigen gezag de keuze. De titel ”Engel van het Jaar”, bedacht voor die seculiere politicus die zich op zijn of haar manier het meest inzette voor christelijke politiek, gaat dit jaar naar Thieme, die de prijs vanavond in ontvangst neemt.

„De belangrijkste reden is dat zij opkomt voor alles wat geschapen is”, legt Havelaar uit. „Daar komt bij dat zij zichzelf weliswaar goed in de kijker speelt, maar in haar optreden toch bescheiden, wellevend en integer is. Ook dat past goed bij ons geloof.”

Dijsselbloem steekt met zijn strijd tegen de seksualisering binnen de PvdA zijn nek uit. Hij roeit tegen de stroom in. Van Thieme kun je dat, in haar omgeving, niet zeggen.
„Binnen haar partij hoeft ze niet te strijden om dierenwelzijn op de agenda te zetten. Maar op het Binnenhof gaat ze het gevecht wel degelijk aan.

Respect hebben wij verder voor de manier waarop ze voor haar geloofsovertuiging uitkomt. Toen Maarten ’t Hart haar aanviel op haar lid-zijn van de Zevende-dags Adventisten, heeft ze haar rug recht gehouden. Daarmee gaf ze de boodschap af: binnen mijn partij is het heel goed mogelijk te geloven, je hoeft niet per se seculier te zijn.”

Was het lastig dit jaar een keus te maken?
„Niet bijzonder lastig. We hebben aan Bos gedacht die het christelijk-sociale kabinet mogelijk heeft gemaakt. Maar eigenlijk was het meer de PvdA als geheel die de weg naar deze coalitie effende. En aan SP-Kamerlid Gerkens en haar strijd tegen kinderporno. Maar dan zouden we weer bij dezelfde thematiek als vorig jaar uitkomen.”

Zegt het iets dat CU-jongeren de leider van een one-issuebeweging tot Engel van het Jaar kiezen?
„Dat lijkt me een kwestie van toeval. Twee jaar geleden kozen we voor Wiegel vanwege zijn inzet voor de vrijheid van onderwijs. Vorig jaar voor Dijsselbloem vanwege zijn inspanningen voor een veilig internet. Als we dit keer Thieme kiezen vanwege haar opkomen voor de schepping, bewijst dit dat PerspectieF juist een heel brede kijk heeft op wat christelijke politiek allemaal behelst.”

« Terug

Reacties op '„Thieme komt op voor het geschapene” (Reformatorisch Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari