Geen eenzame Kerst dit jaar (De Pers)

maandag 22 december 2008 23:48

Eens per jaar gaat ons anders zo egoïstische hart een tikje sneller kloppen voor de medemens. Het regent acties voor eenzamen met de Kerst.

De schattingen over het aantal eenzame mensen in Nederland lopen erg uiteen. Volgens het Nationaal Ouderen Fonds zijn het er 200.000, PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, denkt dat het er véél meer zijn. 'Er leven nu ruim een miljoen mensen die totaal geïsoleerd zijn van elk contact met de buitenwereld. Het aantal mensen wat zichzelf eenzaam vindt ligt nog veel hoger.'

Origineel zijn we niet als het gaat om hulp aan eenzamen. Bijna alle acties bestaan uit het geven van een kerstdiner. Zo openden dertig filialen van restaurantketen Van der Valk vorige week hun deuren om 1.600 eenzame ouderen een maaltijd bij kaarslicht voor te schotelen. Ook daklozen zijn populair tijdens de feestdagen. Kerken, inloophuizen en andere instellingen organiseren massaal kerstdiners. Zoveel zelfs, dat de daklozen kunnen kiezen.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die diners een paar dagen voor Kerst, maar met de feestdagen zelf zitten de mensen tóch nog alleen thuis. Op tv deed de 74-jarige Jan Gorter uit Amstelveen daarom onlangs een hartverscheurende oproep, of hij alsjeblieft bij mensen thuis Kerst mocht komen vieren. Het Nationaal Ouderen Fonds werd overstelpt met reacties en is nu bezig de eenzame ouderen te koppelen aan gastgezinnen, het liefst in dezelfde plaats zodat ze elkaar ook na de Kerst kunnen blijven opzoeken.

Ook omroep Max kwam op het idee om voor 800 ouderen een diner te geven, diverse artiesten zullen voor de bijbehorende achtergrondmuziek zorgen. Maar er wordt meer gedaan dan alleen diners organiseren. Stichting De Zonnebloem zorgde er bijvoorbeeld voor dat 13.000 ouderen een kerstman op bezoek kregen, zonder baard en rendier, maar met kerstpakket. Ook PerspectieF had dit jaar een speciale 'eenzaamheidsactie' waarbij een bezoek werd gebracht aan mensen die in een sociaal isolement leven, en aan Van Harte Resto's, een restaurant in Rotterdam waar eenzame mensen elkaar ontmoeten.

Het is een illusie dat alleen ouderen eenzaam zijn tijdens de feestdagen. De 35-jarige Edward doet op Marktplaats een laatste poging nog wat gezelschap op de kop te tikken: 'Ik zoek een leuke vrouw om mee te daten met de kerst. Wat hier klaar staat is een warme huiskamer en lekker eten. Verder lijkt het me fijn om een boswandeling te maken. Ben je met de kerst ook een beetje eenzaam maar wil je wel iets doen, schroom dan niet een reactie te sturen.'

 

« Terug

Reacties op 'Geen eenzame Kerst dit jaar (De Pers)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari