’Deep Throat verdient geen voorpagina’s’ (Sp!ts)

indemediawoensdag 30 januari 2008 08:44

Na tweeënhalf jaar vindt PerspectieF-voorzitter Rogier Havelaar (24) het tijd om het stokje over te dragen. Na de jongerenafdeling van de ChristenUnie lonkt de Tweede Kamer. „Ik vind het wel leuk om aandacht te krijgen.”

Als het aan Havelaar had gelegen hadden de voorpagina's gisteren niet geopend met het protest van de ChristenUnie tegen de historische pornofilm Deep Throat , die BNN binnenkort uitzendt. "Nu gaan de kijkcijfers omhoog. Dat is precies het effect dat we niet willen." De ChristenUnie moet zich niet uit zijn tent laten lokken, vindt hij. "Het is beter terughoudend op incidenten te reageren. Laten we die programmamakers niet het pleziertje gunnen op de voorpagina te komen."

Vooral dankzij de ChristenUnie (en het CDA) in het kabinet Balkenende IV worden de morele teugels in Nederland strak aangehaald. Blowen, zuipen en seks op tv: de ChristenUnie wil het liefst allemaal verbieden. Maar verwacht van de jonge honden van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, geen rebellie tegen de grote broer. "We zitten al in verschillende overlegorganen. Je kunt wel scoren in de media, maar liever kaarten we zaken intern aan. Je moet je wel bedenken: zonder de ChristenUnie geen PerspectieF."

"Je moet in het voortraject al ingrijpen", zegt Havelaar, die zich "eerder conservatief dan progressief" noemt. "Een breezersletje vinden we schande, maar om de seksualisering van de samenleving die daaraan vooraf gaat, maken we ons niet druk. Het is goed dat het kabinet normerend optreedt." En dus: "Sluit alle coffeeshops. We zijn altijd tegen het gedoogbeleid geweest."

Maar helpt verbieden wel? Wat niet mag, kan immers verschrikkelijk lekker zijn. "In Bunschoten (het grootste ChristenUnie-bolwerk, red.)is het wietgebruik hoog", bevestigt Havelaar knarsetandend. En in het strikt protestante vissersdorp Urk, na Bunschoten percentueel de tweede grootste CU-enclave, snuiven jongeren cocaïne bij de vleet. Havelaar: "Van die gemeenschappen is bekend dat jongeren er redelijk kort gehouden worden." Havelaar komt zelf niet uit de Bible Belt - hij kerkt bij de Evangelische Baptistengemeente in zijn woonplaats Tilburg.

Niet alleen hedonistische uitwassen maar ook het homohuwelijk, euthanasie en abortus, waar Nederland in het buitenland om geroemd (en bekritiseerd) wordt, kennen bij Havelaar geen genade. "Verworvenheden? Dat hebben wij nooit zo gezien." De betutteling van de samenleving door het kabinet is overigens vooral een klacht uit de liberaal, hoog opgeleide grachtengordel, meent Havelaar.

PerspectieF gaat dan niet op de barricaden tegen de ChristenUnie, maar minister Rouvoet van Jeugd en Gezin moet zich wel iets meer profileren, vindt Havelaar. "Je leest bijvoorbeeld in de krant over een onderwerp dat typisch iets is voor Rouvoet, maar dat gaat dan over Albayrak of Klink. Het is voor hem de uitdaging zijn portefeuille wat meer in te kleuren. Anders loop je het risico dat je in de beleving van mensen een minister van alles en nog wat wordt."

Na tweeëneenhalf jaar voorzitterschap vindt Havelaar het welletjes. Voorlopig heeft zijn handen vol aan afstuderen. Hij denkt aan een paar maanden vrijwilligerwerk in een bejaardenhuis en een half jaar veldonderzoek in Kenia. Daarna lonkt voor de masterstudent Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg de politiek. Bij de laatste verkiezingen stond hij op een tiende plek. Dat leverde bijna een zetel op: CU haalde zes zetels, maar omdat Rouvoet en Huizinga in de regering kwamen, kwamen twee kandidaten toch in de Kamer.

Het moet wel erg raar lopen wil Havelaar na de volgende verkiezingen in 2010 dus geen motie indienen voor een internetpolitie. Op de website van de scheidend voorzitter staat nog dat hij politicus of zendeling wil worden, maar dat blijkt achterhaald. „Een goede gedragswetenschapper worden? Ik ben bang dat ik daar het geduld niet voor heb. Ik vind het wel leuk om aandacht te krijgen, ik zing ook in een gospelbandje. Je moet niet op het podium gaan staan als je het niet leuk vindt. Uiteindelijk zal ik wel in de politiek terecht komen."

Na GeenStijl-affaire wil Havelaar internetpolitie
Eigenlijk kan Rogier Havelaar (24) er wel smakelijk om lachen, om die hele GeenStijl-affaire. De voorzitter van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie, schreef in een column in 2006 dat minister Donner webcamseks tussen pedofielen en minderjarige meisjes harder moest aanpakken. Een giftig stukje op shocklog GeenStijl was zijn deel: 'Sterf gristenhond sterf'. „Ik had nog nooit gehoord van die website."
Na overleg met het bestuur van PerspectieF en een belletje met een bevriende agente besloot de toen 22-jarige Havelaar aangifte doen. „Dat meldde ik 's nachts op de voicemail van de redactie, niet wetende dat dat weer letterlijk uitgetikt zou worden." Bij hoge uitzondering nodigde een redacteur hem uit een ingezonden brief sturen, waarbij de lezer werd gewaarschuwd voor 'het meest genuanceerde stuk ooit'.
Tientallen stukjes wijdde de redactie aan de 'feldwebel der ChristenUnie Jugend'. Het lijdend voorwerp checkt GeenStijl inmiddels een paar keer per week. „Ik lees de stukjes niet allemaal, maar ik kijk wel even waar ze het over hebben." De site wordt de laatste tijd meer mainstream, vindt Havelaar. „Het vlakt een beetje af." Om uitwassen op internet beter aan te pakken pleit de politicus in de dop voor een internetpolitie. „Agenten in opleiding zouden moeten kiezen voor die specialisatie. Net zoals je bijvoorbeeld een specialisatie ME of politie te paard hebt."

Bron: Sp!ts 30-01-2008, http://digi.spitsnet.nl/2008-01-30/1024/ (pagina 2)

« Terug

Reacties op '’Deep Throat verdient geen voorpagina’s’ (Sp!ts)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari