Geen bier, maar taart (SP!TS)

zaterdag 09 augustus 2008 16:35

De ChristenUnie en haar jongerenafdeling openen de aanval op de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol. De partij wacht daarbij niet op de talmende politici in de Tweede Kamer, maar prijst ondernemers die de verkoop uit eigener beweging aan banden leggen.

Bekijk via deze link het volledige artikel (ga naar pagina 4)MET DE CHRISTENUNIE OP DE 'ALCOHOLLOZE CAMPING'

De ChristenUnie grijpt het zomerreces aan om te preken over  alcoholmisbruik door jongeren. Familiecamping Bakkum krijgt een pluim, vanwege zijn stringente beleid. ,,Ik vind er niets aan om dronken te zijn.'' (Door Dylan de Gruijl)

BAKKUM (GPD) Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vraagt het voor de zekerheid nog één keer aan de vijftienjarige Martine. ,,Voel je op de camping écht geen groepsdruk om alcohol te drinken?'' Het meisje schudt driftig nee en stoot giechelend haar vriendin aan. Nee echt niet, bezweert ze. Ook op de laatste discoavond heeft ze niet gedronken. Daar letten jongerenwerkers op de camping wel op. Bovendien, ze mag niet eens alcohol kopen als vijftienjarige. Voordewind kijkt tevreden.

Welkom op de Alcohol Summertour van de ChristenUnie. De jongerenafdeling PerspectieF en Voordewind bezochten gisteren in de stromende regen voorbeelden om alcoholgebruik onder minderjarigen aan banden te leggen. Zo stonden niet lallende jongeren centraal, maar ondernemers die geen alcohol verkopen aan jongeren onder de zestien, zoals bijvoorbeeld de keurig aangeharkte camping Bakkum bij Castricum die maatregelen heeft genomen tegen comazuipen.

En passant kondigt Voordewind aan om het kabinet te vragen een stimuleringssubsidie beschikbaar te stellen voor ondernemers die een nieuw camerasysteem willen aanschaffen. Dat helpt caissières de leeftijd van klanten te checken. Een C1000-supermarkt in Delft wil dat in oktober gaan invoeren.

,,En het werkt heel goed'', zegt Voordewind. ,,Als op de lopende band alcohol ligt, slaat het systeem vanzelf aan en geeft de meldkamer in Apeldoorn de caissière opdracht het identiteitsbewijs van de klant te vragen. Zij wordt op die manier ontlast en je hebt extra controle.''
Aan eind van de dag staat familiecamping Bakkum op het programma. IJmert van Muilwijk, voorzitter van PerspectieF, herhaalt een paar keer dat het ook hier de bedoeling is de 'ondernemer in het zonnetje te zetten'. De grootste camping van Nederland û in het hoogseizoen wonen er zevenduizend mensen, hoofdzakelijk Nederlanders in stacaravans û voert namelijk een streng beleid tegen alcoholmisbruik door jongeren. Openbare dronkenschap wordt niet getolereerd, met een blikje bier rondlopen is niet toegestaan.

Nou is Bakkum niet bepaald een plek waar jongeren heengaan om te feesten. Hier staan families met kinderen. Vorig jaar was er nog een jongerenveld, maar vanwege de overlast is die verdwenen.

In het jeugdhonk, waar het drinken van alcohol is verboden, zitten ideale jongeren op een rij. De vijftienjarige Martine kijkt het eminente ChristenUnie-gezelschap giechelend aan. Nee hoor, ze taalt niet naar alcohol. Remco is naar eigen zeggen 21 jaar en zegt alleen 'af en toe' een Safari-7Up of een BacardiCola te kopen. ,,Ik vind er niets aan om dronken te zijn.''

De delegatie van de ChristenUnie lijkt het bijna niet te kunnen geloven. Jongeren op een camping die niet wìllen drinken? Na wat gepraat en gegiechel van de meiden stappen ze op. Dit is te mooi om waar te zijn. Martine kijkt opgelucht. De jongens naast haar beginnen vrolijk op elkaar in te stompen. Natuurlijk drinken zij op de camping, vertellen ze uitbundig. Lekker indrinken bij de tent en dan naar de disco. ,,Daar was bijna iedereen dronken'', pocht Martine. Maar zij mocht toch geen alcohol kopen? ,,Ja, dat láát je voor je halen.''

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Geen bier, maar taart (SP!TS)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari