Huizinga: Suikerfeest wellicht extra feestdag (RD)

zaterdag 06 september 2008 18:48

DEN HAAG - Het islamitische Suikerfeest zou een officiële vrije dag kunnen worden in een situatie dat moslims in Nederland de meerderheid zouden vormen.

Dat zei staatssecretaris Huizinga (ChristenUnie) woensdag in het tv-programma Knevel & Van den Brink. De uitspraak leidde meteen tot enig rumoer in politiek Den Haag. PVV-Kamerlid Wilders sprak van een „krankzinnig voorstel." De SGP-fractie heeft het kabinet schriftelijke vragen gesteld. Ook de PVV zou dat doen.

„Wij zijn erg ongelukkig met de uitspraak van de staatssecretaris dat het niet uitgesloten wordt dat een islamitische feestdag in Nederland een officiële vrije dag wordt", stelt SGP-Kamerlid Van der Staaij. „Ik wil van het kabinet het omgekeerde horen, namelijk dat men dit absoluut niet van plan is." Van der Staaij spreekt van „een zorgwekkend berustende houding" ten aanzien van de opmars van de islam. Een houding die hij eerder al proefde bij minister Vogelaar van WWI toen zij een jaar geleden aangaf dat we in Nederland zo zoetjesaan moeten gaat spreken van een „joods-christelijke-islamitische traditie."

„Hier mogen getallen echter niet de doorslag geven. Het gaat om onze historisch gewortelde, nationale identiteit", aldus Van der Staaij.

De „hoofdboodschap" van Huizinga is echter niet goed begrepen", stelt een van haar woordvoerders. „Die was dat ze onder geen beding een christelijke feestdag wil inruilen voor een islamitische." De staatssecretaris deed haar uitspraak bovendien nadat een moslima in het praatprogramma had aangegeven wat er volgens haar zou moeten gebeuren als moslims in Nederland de meerderheid zouden hebben, aldus de woordvoerder. „Tóén heeft Huizinga gezegd dat ze zich er in dat geval iets bij voor zou kunnen stellen als er een éxtra feestdag kwam."

In 2001 heeft ook SGP-senator Holdijk gesuggereerd van het Suikerfeest een officiële feestdag te maken. Die zou in zijn visie bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag kunnen vervangen.

In reactie op de nu ontstane discussie pleit PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, ervoor om tweede feestdagen flexibel te maken. Eerste Kerstdag blijft dan gewoon een vrije dag voor iedereen, maar Tweede Paasdag zou bijvoorbeeld door Joden ingeruild kunnen worden door het joodse poerimfeest en door moslims voor het suikerfeest.

Klik hier!

De ChristenUnie jongeren vinden dat zo recht wordt gedaan aan de grote groep moslims in de Nederlandse samenleving. „Godsdienstvrijheid impliceert namelijk ook godsdienstgelijkheid", zegt PerspectieF voorzitter IJmert Muilwijk. Dit voorstel schaadt volgens de jongeren bovendien geen economische belangen, omdat het aantal feestdagen per jaar gelijk blijft.

Bron: Reformatorisch Dagblad

 

« Terug

Reacties op 'Huizinga: Suikerfeest wellicht extra feestdag (RD)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari