IJmert Muilwijk (CU): Terug naar de moraal (Sp!ts)

woensdag 16 april 2008 22:27

Formeel wordt hij pas tijdens de algemene ledenvergadering op 31 mei geïnstalleerd, maar eigenlijk staat nu al vast dat IJmert Muilwijk de nieuwe voorzitter wordt van PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Deze week droeg het bestuur hem voor. In zijn maideninterview trekt hij meteen van leer: „Ik wil een kruistocht tegen de Dagobert Duck-cultuur.”

DEN HAAG Tik bij Google 'Eimert' in, en je komt meteen uit bij Defensieminister Eimert van Middelkoop, kabinetslid voor de ChristenUnie. Tik 'IJmert' in, en bovenaan verschijnt IJmert Muilwijk: jongere, PerspectieF'er en student. Wat is dat toch met de CU en de naam Eimert/IJmert? Volgens het Meertens Instituut, dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur, is het een tweestammige Germaanse naam, die staat voor 'beroemd met het zwaard'. Dat belooft nog wat voor IJmert.

Voorlopig houdt hij het bij overdrachtelijke taal. "Wij Nederlanders zijn verwend, we klagen te veel", zegt Muilwijk. "We gaan alleen uit van economische plaatjes. We zwemmen in het geld, maar we zijn niet gelukkig. Ik wil een kruistocht tegen de Dagobert Duck-cultuur." Zo, die staat. Maar schijn bedriegt. Muilwijk is weliswaar strijdlustig, maar op een positieve manier. Vanuit een objectief en onbevlekt perspectief naar de wereld kijken, noemt hij dat. "Jongeren kunnen 'vanuit een blanco pagina' een goede inbreng hebben. Onbevooroordeeld, maar met de Bijbel als basis."

Al is hij het niet met Verdonks standpunten eens, hij ziet wel iets in haar 'nieuwe politiek'; kiezers oplossingen laten aandragen via internet. Een forum waar actieve bijdragen worden geleverd, wordt zijn eerstvolgende actiepunt, zo besluit hij ter plekke. "Je bent pas productief bezig als je over oplossingen nadenkt." Het milieu, ontwikkelingssamenwerking en het vergrijzingsvraagstuk, dat moeten de nieuwe speerpunten van PerspectieF worden.

Over een week wordt hij 24 en Muilwijk, die zichzelf een 'realistische idealist' noemt, blaakt van enthousiasme. Het heeft zo moeten zijn. Voor de student duurzame ontwikkeling is het voorzitterschap letterlijk een roeping. "Je kunt het afschuiven op toevalligheid, maar ik ervaar vaak leiding van boven. Goddelijke leiding ja. De puzzelstukjes vallen samen, dat gebeurt vaker."

Het kabinet betuttelend? "Dat woord heeft een negatieve klank. Ik noem het moralistisch: terug naar de moraal. We hebben nog genoeg vrijheden." Muilwijk realiseert zich geregeld hoe gelukkig hij is. Bidden en danken valt voor hem vaak samen. "Dat doe ik regelmatig, in de tram of in de kroeg. Even je hoofd achterover, en realiseren wat je hebt."

Bron: Sp!ts

« Terug

Reacties op 'IJmert Muilwijk (CU): Terug naar de moraal (Sp!ts)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari