Geen toekomstige uitbreiding EU zonder verzoening

Summerschool_Moldovazaterdag 27 september 2008 22:41

In de laatste week van augustus kwamen politiek betrokken christelijke jongeren uit Europa bijeen in Chisinau, Moldavie voor de 5e Internationale Summer School sinds de oprichting van het European Christian Political Youth Network in 2004. Het thema van de conferentie was <De toekomstige uitbreiding van de EU>. Een belangrijke conclusie was dat toekomstige uitbreiding van de EU niet mogelijk is en weinig kans van slagen heeft als die niet wordt voorafgegaan door echte verzoening tussen volken.

Verzoening, een van de kernwaarden van de Europese Christelijke Politieke Beweging, zo concludeerden de deelnemers van de summer school, is essentieel voor landen die lid willen worden van de EU. Veel van de landen aan de grenzen van de EU, zoals de landen van de westelijke Balkan, hebben recent gewelddadige ethnische conflicten gekend. Andere, zoals Moldavie en Oekraine hebben een zogenaamd 'frozen conflict' of een regio die zich mogelijk wil afsplitsen. Hoewel de EU vaak gezien wordt als een grote stabiliserende factor in onstabiele regio's door middel van economische en politieke integratie, zijn wij van mening dat zulke oppervlakkige vrede niet genoeg zou zijn voor landen zoals die op de westelijke Balkan en in Oost-Europa of zelfs op de Kaukasus die hopen zich bij de EU aan te kunnen sluiten. Echte verzoening, die veel dieper gaat, is daar nodig. Deze en andere conclusies van de summer school worden uitgewerkt en een doorwrocht document is binnenkort beschikbaar.

De summer school van dit jaar had een erg goede sfeer, waarin er ruimte was voor open discussie met eerlijke conclusies. Er werden goede banden gesmeed tussen mensen van verschillende nationaliteiten. De aanwezigheid van een aantal Russen, een novum voor ECPYN, droeg ook bij aan veel van de discussies, waarin zij wat andere perspectieven boden.   Sprekers op de summer school waren onder andere:

  • Vlad Cubreacov MP (Moldavie)
  • Dick van Dijk, ECPM bestuurslid, auditor DC Regional Policy European Commission
  • Leo van Doesburg, ECPM representative for South-Eastern Europe
  • Valeriu Ghiletchi MP, bisschop van de Moldavische Baptisten Unie
  • Veaceslav Ionita, vooraanstaand econoom
  • Iurie Rosca MP, leider van de Christen-democratische partij van Moldavie
  • Razvan Burleanu, Senaat van het Parlement van Roemenie
  • Jonathan van Tongeren, Secretaris Generaal van ECPYN
  • Vladimir Plamadeala, Internationaal beleidsadviseur PPCD

Een volledig verslag (in het Engels) van de summer school en foto's kun je vinden op www.ecpyn.org , daar vind je ook de reader en andere documenten en presentaties die zijn gebruikt tijdens de summer school.

 

« Terug

Reacties op 'Geen toekomstige uitbreiding EU zonder verzoening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari