Coolcat verder onder druk

_DSC1717maandag 25 november 2013 12:59

Nadat PerspectieF op 15 november bij Coolcat aanklopte met een waslijn vol ansichtkaarten en vroeg of het bedrijf niet alsnog het Bangladesh-veiligheidsakkoord wilde tekenen, is het nu minister Ploumen die het bedrijf nog een keer achter de broek aan zit. Topman Roland Kahn scheldt haar de huid vol. De vraag is: waarom gaat Coolcat niet gewoon meehelpen?

Vanochtend stonden de media er bol van: 'Ploumen zet Coolcat, Prenatal en Wibra op de zwarte lijst'. PerspectieF zat een paar weken terug al bij de directie van Coolcat aan tafel om hen te vragen waarom ze nog geen handtekening hadden gezet. We spraken met de naaste collega van Kahn, Richard de Jong, operatiemanager bij Coolcat. Zijn antwoord op die vraag was de volgende:

“We onderschrijven het akkoord echt. We vinden het zelfs goed dat deze er is. Maar er zitten nog te veel onduidelijkheden in het akkoord om nu te tekenen,” aldus De Jong, “Hierbij spelen vier factoren een rol. Ten eerste willen wij geen handtekening zetten onder een akkoord wat eindigt na vijf jaar, met daarna onzekerheid. Ten tweede kunnen wij niet als middengrootbedrijf alleen opdraaien voor de kosten, mocht er iets mis zijn in de fabriek en mochten er geen andere merken dit akkoord hebben ondertekend. Daarnaast willen wij duidelijkheid over wat er met het geld gebeurt en of de overheid ook aan boord is om de problemen op te lossen,” vervolgt hij zijn verhaal.

Oftewel: Coolcat is maar klein, daarom kan het bedrijf geen verantwoordelijkheid te nemen voor de omstandigheden van werknemers in Bangladesh. Natuurlijk. Vanaf april 2013 is al overduidelijk dat er ontieglijk veel fout zit in het kleding-procuctieproces, maar nog bestaat het dat er bedrijven zijn die zich amper achter de oren hebben gekrabd, die nog steeds geen duidelijkheid geven over de plaats waar hun kleding wordt gemaakt of die gewoonweg niet willen meehelpen om te zorgen dat kledingarbeiders in bijvoorbeeld Bangladesh een normaal leven leiden. 

Coolcat wil nog steeds niet tekenen en investeren, dus na al die maanden gaat er nog steeds geen geld van het bedrijf naar de kledingarbeiders in Bangladesh. PerspectieF vindt het hoog tijd dat alle achterblijvende bedrijven die stap gaan zetten, minister Ploumen bevestigt die roep vandaag opnieuw. 

Benieuwd wat wij voor Eerlijke Kleding doen of zin om mee te helpen? Klik Hier!

« Terug

Reacties op 'Coolcat verder onder druk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari