Roel Kuiper over de Inspiratiekring Christelijke politiek

dinsdag 17 september 2013 16:46

De voorbereidingen voor de nieuwe inspiratiekring Pro Rege zijn in volle gang! Aan de hand van het boek van Roel Kuiper bespreken we of en hoe het mogelijk is Jezus na te volgen in de politiek. Wie kan er nu beter de eerste avond ons meenemen over het waarom van de christelijke politiek dan de schrijver van het boek Dienstbare politiek zelf?

Roel Kuiper is sinds 2007 lid van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie en bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zonder hem zal de kring in deze vorm niet mogelijk zijn geweest. Hoezo steekt hij hierin tijd en energie? Wat beoogt hij hiermee? Genoeg redenen voor een paar vragen over zijn beweegredenen.

Hoezo vindt u het belangrijk dat jongeren nadenken over het ‘Pro Rege’ in de politiek?

Ik vind het heel belangrijk dat jongeren de diepere motieven achter christelijke politiek goed leren kennen. Alleen zo kan een traditie van christelijke politiek worden overgedragen naar volgende generaties. En ja, dat heeft ook alles te maken met een bezinning op wie God is en Christus als Koning der koningen.

Wat moeten de deelnemers na afloop van deze kring, volgens u, met de nieuwe informatie en inspiratie doen?

Met diepere motieven denk ik aan bezinning op vragen naar sociale verantwoordelijkheid, gerechtigheid, de roeping van christenen en de bijzondere taak van overheden. Als mensen daardoor geraakt worden is de cursus m.i. geslaagd.

Welke literatuur, naast u boek, mag een deelnemer zeker niet vergeten te lezen?

Er is veel. De klassiekers: Groens ‘Ongeloof en Revolutie’ en Kuypers ‘Het calvinisme’. Maar daarnaast ook boeken over publieke moraal, zoals C.S. Lewis geeft in zijn ‘Onversneden christendom’.

Wat is voor u de belangrijkste vraag die een christenpoliticus zich telkens moet stellen?

Welke uitdaging ligt er in deze tijd voor mij om de richting van de samenleving te beïnvloeden? Waar kan ik de positieve betekenis van christelijke politiek het beste laten uitkomen? Klaag of zeur in elk geval niet.

Meld je hier aan voor deze kring!

« Terug

Reacties op 'Roel Kuiper over de Inspiratiekring Christelijke politiek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari