PerspectieF in Helsinki, Finland

ECPYNlogo100bij100donderdag 11 juli 2013 20:31

Christen-zijn en duurzaamheid: niet altijd een link die snel gelegd wordt. Daarom was het thema van de ECPYN summer school van 2013 “Summer for Sustainability”. Gedurende een week werden de deelnemers van de summer school opgeleid en getraind in wat duurzaamheid inhoudt, welke aspecten aan de definitie van duurzaamheid kleven en hoe het toegepast kan worden.

Lezingen
Van maandag 1 juli tot en met 6 juli vonden er elke dag lezingen en workshops plaats. De Zweedse Mats Tunehag, senior associate van Business As Mission, sprak bijvoorbeeld over verschillende wereldvisies en religies, waarom de christelijke wereldvisie een unieke is, en hoe deze is verbonden met duurzaamheid. Andere lectures gingen over ‘values as the basis for a sustainable society’; ‘environmental sustainability from a Christian - Democratic perspective’; en ‘sustainable public finances’. Voorzitter van de Finse christen-democraten, Peter Östman, gaf tenslotte een lezing over ‘А Socially Sustainable Society’. Hier ging hij onder andere in op de vraag of het Scandinavische welvaartsstaat-model sociaal duurzaam is: nee, de huidige crisis laat zien dat kleine bedrijven de motor zijn van de economie en dat zij moeten worden gestimuleerd.

Workshops
De workshops gaven de mogelijkheid om het thema duurzaamheid ook vanuit een internationaal perspectief te bekijken. Met jonge politici uit Finland, de UK, Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Kroatië, Georgië, Oekraïne, Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië werden ideeën en visies uitgewisseld en inspiratie opgedaan over onderwerpen als human trafficking, land grabbing en sustainable energy.

Oude, nieuwe vrienden
Uiteraard was er ook voldoende tijd om oude vriendschappen te vernieuwen en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Tijdens het diner waarin deze 10e summer school werd gevierd werd er gepraat, gelachen, en zelfs gedanst. Ook tijdens de excursie naar een olieraffinaderij en daaropvolgend een wandeling door de Finse bossen werd er gelachen en gezongen en leerde iedereen elkaar beter kennen. De afsluitavond waarin een karaoke-machine tevoorschijn werd gehaald, de Nederlandse delegatie ‘De Meeste Dromen Zijn Bedrog’ met volle overtuiging ten gehore bracht en waarbij tot diep in de nacht nog werd nagepraat zorgde voor een perfecte afsluiting van een geweldige summer school.

De PerspectieF-deelnemers,
Maarten van Ooijen, Erik Jan Hakvoort, Christiaan Lems, Jouke Elsinga, Willemein Brouwer en Janine Bontenbal

« Terug

Reacties op 'PerspectieF in Helsinki, Finland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari