Het koningshuis is tijdloos!

vrijdag 01 februari 2013 20:43

Wanneer koningin Beatrix dit jaar afstand doet van de troon heeft ze 33 jaar dit land op fantastische wijze gediend. De koningin gaf zelf aan het als een groot voorrecht te zien om ons land te dienen. PerspectieF kijkt met respect en verwondering voor haar enorme inzet, haar grote betrokkenheid bij het land en haar krachtige boodschappen die zij gaf in onder andere haar kersttoespraken. PerspectieF heeft het grootste vertrouwen in de aankomende Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Met het oog op de toekomst is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op nieuwe generaties. PerspectieF is dan ook blij met de constitutionele monarchie zoals we die in Nederland kennen en is van mening dat deze gewaarborgd dient te blijven.

De afgelopen decennia is de positie van het koningshuis niet onbesproken gebleven. Er wordt gezegd dat erfopvolging niet meer van deze tijd is, dat het ondemocratisch is en dat het koningshuis te veel geld kost. Dat het koningshuis niet van deze tijd is klopt, het is zelfs tijdloos. Daarmee is het voor Nederland de enige continuiteit in een systeem waar kamerlidschappen steeds korter worden en kabinetten steeds sneller wisselen. Een (meer dan fulltime) staatshoofd die lang in het vak zit heeft steeds meer kennis en kunde om dat vak uit te voeren en kan zo bestuurders van goed advies voorzien. We mogen blij en trots zijn op dit koningshuis. Ook de nieuwe generatie heeft het beste met Nederland voor. Het werk van Willem-Alexander op het gebied van water en zijn inzet tijdens handelsreizen laten dat wel zien. Ook de energie die hij in de Nederlandse defensie steekt is belangrijk voor Nederland. Daarnaast zetten Willem-Alexander en Maxima zich veel in voor vrijwilligerswerk, sport, cultuur en gezondheid. 

Het nieuws rond de troonswisseling en het feest wat op 30 april zal volgen laten wel zien hoe groot de samenbindende factor van het koningshuis is. Zo wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en mogen we onze handjes dichtknijpen met het koningshuis dat ons is gegeven. PerspectieF pleit er dan ook voor om niet primair te kijken naar hoeveel het koningshuis kost, maar om in te zien hoeveel het Nederland oplevert.  Wat ons dan rest is te bidden voor onze koningen en gezagsdragers, opdat we rustig en ongestoord kunnen leven (1 Timotheus 2:2).

Wolter Tel
Voorzitter werkgroep Democratie, Bestuur en Burgerschap

« Terug

Reacties op 'Het koningshuis is tijdloos!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari