nieuwjaarsdebat Tilburg: PerspectieF Brabant scoort goed

vrijdag 16 januari 2004 00:00

Een verslag van het grote PJO nieuwjaarsdebat in Tilburg
Door: PerspectieF Brabant

Dinsdagavond 13 januari 2004 was het dan zo ver. Een groot PJO nieuwjaarsdebat in de raadszaal van de gemeente Tilburg. Het debat was georganiseerd door de verschillende PJO’s (Politieke Jongeren Organisaties) in Tilburg en omstreken en werd voorgezeten door CDA kamerlid Ciska Joldersma. De gemeente Tilburg stelde de raadszaal beschikbaar en verzorgde hapjes en drankjes.

Hanna Schep ( Voorzitter PerpsectieF Den Haag e.o.) en Rogier Havelaar ( Voorzitter PerspectieF Brabant) deden namens PerspectieF Brabant mee. In totaal waren er ongeveer 35 debaters van verschillende partijen aanwezig. De vertegenwoordigde partijen waren de JOVD (VVD jongeren), Jong Rechts (Nieuw Rechts jongeren), Jonge Forunisten (LPF jongeren), Dwars (GroenLinks jongeren), Rood (SP jongeren), Jonge Democraten (D66 jongeren), CDJA (CDA jongeren) en PerspectieF (ChristenUnie jongeren). Ook waren er een aantal partijloze debaters.

Er zijn veel onderwerpen langsgekomen. Voor PerspectieF Brabant waren de belangrijkste onderwerpen het ophangen van foto’s van veelplegers in etalages en het verbieden van religieuze uiting op scholen. PerspectieF was tegenstander van beide stellingen.

Rogier scoorde het eerste grote applaus van de avond in zijn reactie op het ophangen van foto’s van veelplegers. “... en daar ben ik het fundamenteel mee oneens” was de slotquote van zijn vurig betoog waarna de hele zaal begon te applaudisseren. “Op deze manier gaan we terug naar middeleeuwse methoden. Het is mensonwaardig en zal de problemen niet oplossen”. Ook Hanna scoorde applaus met de opmerking dat burgers op deze manier het heft in eigen handen nemen. “We kunnen justitie op deze manier beter afschaffen. Fouten van justitie moet je niet door burger op laten lossen. Dat moet justitie zelf doen. Het is mensonwaardig en veelplegers krijgen op deze manier niet de kans hun leven te beteren”. Weer applaus vanuit de hele zaal.

Op het punt van het verbieden van religieuze uitingen opende Rogier de oppositie. Als eerste tegenstander van de stelling wist hij goed te scoren door te wijzen op het individuele kind: “Wanneer je mensen verbied hun religie te uitten, verbied je mensen om zichzelf te zijn. De school is niet alleen een opleidingsinstituut, maar het draagt ook voor een heel belangrijk deel bij aan de persoonlijke vorming en de socialisatie van een kind. Wanneer een kind van overheidswege niet zichzelf mag zijn ben je verkeerd bezig.” Weer applaus vanuit de hele zaal. JOVD’er D. Vermorken vulde hem daarin aan door te wijzen op de -vaak- fundamentele koppeling tussen religie en uiterlijke symbolen. De jonge Fortunisten probeerden hun zaak overeind te houden door te wijzen op de petjesreligie: “als ik van mijn geloof een pet op moet dan mag dat niet in de klas. Dus daarom mogen hoofddoekjes van ons ook niet.” Dit argument werd door de zaal verworpen.

Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren het gratis beschikbaar stellen van openbaar vervoer, de gekozen burgemeester, rookverbod in de Horeca en het verhogen van de ziekenfondspremie voor mensen met een ongezonde levensstijl.

PerspectieF is in alle debatten ruim voldoende aan het woord gekomen en scoorde 4 van de 7 keer dat er geapplaudisseerd werd door de hele zaal. PerspectieF Brabant scoort dus goed.

Het volgende PJO debat in Tilburg staat gepland op 10 februari 2004. Organisatie zal in handen zijn van DWARS. PerspectieF debaters zijn van hare welkom. Aanmelden kan via perspectief@noordbrabant.christenunie.nl of via telefoonnummer 06 - 125 07 079. Kijk ook eens op onze website: http://www.dse.nl/~perspectiefnb/

« Terug

Reacties op 'nieuwjaarsdebat Tilburg: PerspectieF Brabant scoort goed'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

januari